Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Expositie: het Mauritshuis staat in bloei!

De mooiste bloemstillevens uit de 17de eeuw. Je ziet ze momenteel veel als behang, als dekbed en zelfs als gordijn. En nu zijn de originele bloemstillevens van eeuwen geleden, waar al die hippe prints op zijn gebaseerd, in het echt te bewonderen tijdens de expositie In Volle Bloei. Anna Ruysch Kl...

Expositie: het Mauritshuis staat in bloei!

De mooiste bloemstillevens uit de 17de eeuw.

Je ziet ze momenteel veel als behang, als dekbed en zelfs als gordijn. En nu zijn de originele bloemstillevens van eeuwen geleden, waar al die hippe prints op zijn gebaseerd, in het echt te bewonderen tijdens de expositie In Volle Bloei.

Anna Ruysch

Kleurrijke bloemen. Dat lijkt een vanzelfsprekend onderwerp in de kunst toch? Grappig genoeg waren er eind zestiende eeuw weinig schilders die zich hiermee bezighielden.

Joris Hoefnagel

Pas na 1600 kwam het genre bloemstilleven echt tot bloei. Fleurige boeketten en exotische bloemsoorten zijn kenmerkend voor dit genre, net als de precisie, zeldzaamheid en variatie. 

Jan Brueghel 

Voor de 200ste verjaardag van het Mauritshuis is een tentoonstelling samengesteld uit de mooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken.

Maria Sibylla Merian

Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.

Jan Davidsz de Heem

De tentoonstelling In Volle Bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Je vindt het in deze fleurige wereld van het bloemstilleven en de plantkunde. 

In Volle Bloei is te zien in het Mauritshuis tot en met 6 juni 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in