Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Expositie: De Stijl, Theo van Doesburg én zijn tijdgenoten

Het Lalique Museum pakt uit met nooit eerder gezien werk. Het zal wel iets te maken hebben met het feit dat het zo'n honderd jaar geleden is dat kunstbeweging De Stijl (minimum aan primaire kleuren, zeer strak vormgegeven) echt tot bloei kwam, want er is op dit moment ruime keuze aan tentoonstell...

Expositie: De Stijl, Theo van Doesburg én zijn tijdgenoten

Het Lalique Museum pakt uit met nooit eerder gezien werk.

Het zal wel iets te maken hebben met het feit dat het zo'n honderd jaar geleden is dat kunstbeweging De Stijl (minimum aan primaire kleuren, zeer strak vormgegeven) echt tot bloei kwam, want er is op dit moment ruime keuze aan tentoonstellingen over deze periode.

Zo viert Amersfoort het 150ste geboortejaar van Mondriaan uitbundig en heeft het Lalique Museum in Doesburg een mooie expositie over zijn tijdgenoten opgetuigd, die nog tot en met 19 juni 2022 te zien is.

Rückblicke van Wassily Kandinsky

In 'De Stijl: Theo van Doesburg & tijdgenoten’ wordt de invloed van kunstbeweging De Stijl op binnen- en buitenlandse kunstenaars en stromingen getoond. In de tentoonstelling zijn bekende kunstenaars vertegenwoordigd, zoals Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. Talloze werken zijn nog niet eerder aan het publiek getoond, mogelijk gemaakt dankzij meerdere bruikleengevers.

Nederland voer een eigen en invloedrijke koers

De vaste collectie van René Lalique zal in dit kader worden aangepast aan de stijl die tussen 1919 en 1939 in zwang was; art deco. Deze stijl was indertijd bekend in ons land, toch vaart Nederland daarbinnen een geheel eigen en op veel vlakken zelfs een afwijkende en invloedrijke koers.

Daar waar Nederland eerder hoofdzakelijk de stijlen uit het buitenland volgde of kopieerde (denk hierbij aan de Barok, Rococo of Empire) zien we rond 1880 een verandering op gang komen. Een kunstenaar als Jan Toorop speelt hierbinnen een grote rol. Hij vond dat kunst uit een innerlijke impuls ontstaat en alleen door de ziel, en niet door wetenschap of wiskunde, benaderd of begrepen konden worden. Het werk van Toorop heeft onder meer grote invloed gehad op dat van Gustav Klimt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in