Kunsthal Rotterdam gaat genderneutraal met Deep in Vogue.
Kunsthal Rotterdam viert de diversiteit met de tentoonstelling Deep In Vogue: Celebrating Ballroom Culture. Te zien zijn onder meer de schitterende foto’s van Chantal Regnault, die de ballroomscene in Harlem op haar hoogtepunt (1989-1992) volgde.
Ballroom, een subcultuur van vooral Afro-Amerikaanse en Latino queers en transgenders in de onderbuik van New York, kwam al in de jaren zeventig op.
Tegen 1990 wist de hele wereld van de shows, dankzij Madonna’s hit Vogue! ...
...en de fraaie documentaire Paris is Burning.
Het vaak moeilijke leven van dragqueens en andere vogue’ers staat ook centraal in de Netflix-serie Pose, over de ballroomscene in de jaren tachtig en negentig. Dansers die overal worden uitgesloten, zoeken hun toevlucht tot ballroomhouses, waar de ‘moeder’ zich over hen ontfermt.
Tijdens de balls gaan de huizen met elkaar in competitie; gekleed in extravagante gewaden, baljurken en uniformen paraderen de queens over de dansvloer als ware het een catwalk. De jury’s zijn onverbiddelijk in hun commentaar.
Het blijft een fascinerend schouwspel, maar toch kijk je anders naar zo’n serie dan je in de jaren negentig zou doen. Drag is mainstream geworden, met dank aan RuPaul’s Drag Race en de Nederlandse versie daarvan met Fred van Leer.
En hokjesdenken, of het nu om huidskleur, leeftijd of geslacht gaat, is plaats aan het maken voor een kleurrijk individualisme. Artiesten als Demi Lovato en Sam Smith komen uit de kast als non-binair; ze willen niet langer als ‘zij’ of ‘hij’ gedefinieerd worden.
Harry Styles, een voormalig lid van boyband One Direction, heeft zich ontpopt tot een waar Gen-Z-icoon door in jurken, parelkettingen en oorbellen te poseren.