Edsilia Rombley maakt solodebuut in leeg Concertgebouw

Edsilia Rombley maakt solodebuut in leeg Concertgebouw

Welkom bij de Empty  Concertgebouw Sessions!

Wat te doen met een prachtige concertzaal die noodgedwongen leeg moet blijven? Het Concertgebouw lost het geestig op met lege-zaal-concerten. Vanaf vandaag presenteert het elke woensdag de Empty Concertgebouw Sessions: topmuzikanten die solo vanuit een leeg Concertgebouw optreden.

Een beetje surrealistisch is dat wel. Vanuit een lege Grote Zaal, normaal goed voor 1976 bezoekers, geven musici solo een concert van ruim een kwartier. Het concert start met een persoonlijke introductie van de musicus. De richtlijnen van het RIVM worden strikt gevolgd. Er is slechts één medewerker van Het Concertgebouw aanwezig bij de opnames en op ruime afstand van de musicus. Maar in principe kun je dus met 17 miljoen Nederlanders tegelijk van meegenieten.

Edsilia Rombley maakt solodebuut in leeg Concertgebouw

Waar normaal gesproken het publiek de gratis lunchconcerten kan bezoeken op dit tijdstip, biedt Het Concertgebouw nu samen met de musici als alternatief een digitaal concert aan. Om 12.30 uur treedt vandaag (woensdag 8 april 2020) de populaire pianiste Anna Fedorova op.

Haar opnames van de behoren met in totaal meer dan 30 miljoen views tot de meest bekeken concerten op YouTube (deze is al meer dan 25 miljoen keer bekeken). Tijdens de Empty Concertgebouw Sessions brengt ze een programma met onder andere de muziek van Chopin. Op zondag zes september opent Anna Fedorova – zomer en coronatoestanden dienende - het nieuwe seizoen van Het Zondagochtend Concert met Rachmaninoffs Vierde pianoconcert.

Volgende weel woensdag 15 april 12.30 uur is het de eer aan pianist Iris Hond, hier met, euh, hond Moos. Iris heeft ervoor gekozen om tijdens de Empty Concertgebouw Sessions muziek van de beroemde Italiaanse componist Einaudi ten gehore brengen.

"Wat de muziek van Einaudi zo bijzonder maakt is dat hij als geen ander in staat is om een pallet aan emoties in zijn stukken te verwerken," zegt ze. "Ik ben elke keer onder de indruk van de manier waarop hij kracht, hoop en rust in zijn muziek terug laat komen. Ook ben ik benieuwd hoe het is om voor een lege Grote Zaal te spelen; de interactie met mijn publiek is heel belangrijk voor mij, maar ik vind het heel mooi dat we op deze manier toch de mensen kunnen bereiken.“

Edsilia Rombley maakt solodebuut in leeg Concertgebouw

En op woensdag 22 april 12.30 uur is het de beurt aan zangeres Edsilia Rombley. Die zag naast haar optreden dit voorjaar als presentatrice het Eurovisie Songfestival ook haar solo-debuut in Het Concertgebouw, oorspronkelijk op 19 maart, aan haar voorbijgaan. Met de Empty Concertgebouw Session hoopt ze haar publiek een hart onder de riem te steken: "Optreden in een leeg Concertgebouw is natuurlijk bizar. Ik hoop hiermee de mensen thuis wat afleiding te geven in deze nare tijden."

Programma Empty Concertgebouw Sessions

  • Woensdag 8 april 12:30 uur - Pianist Anna Fedorova
  • Woensdag 15 april 12.30 uur - Pianist Iris Hond
  • Woensdag 22 april 12.30 uur - Zangeres Edsilia Rombley

foto's (c) Concertgebouw / Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in