Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Downton Abbey: 'Alles moest groter en mooier'

Elk kostuum vertelt iets over het personage, elke tiara ook. In de zes seizoenen van Downton Abbey is de mode enorm veranderd. Roklengtes gingen omhoog en Lady Mary ruilde haar amazonekostuum in voor een praktische paardrijbroek, geheel in stijl met de tijd waarin het verhaal was beland. Aan kost...

Downton Abbey: 'Alles moest groter en mooier'

Elk kostuum vertelt iets over het personage, elke tiara ook.

In de zes seizoenen van Downton Abbey is de mode enorm veranderd. Roklengtes gingen omhoog en Lady Mary ruilde haar amazonekostuum in voor een praktische paardrijbroek, geheel in stijl met de tijd waarin het verhaal was beland. Aan kostuumontwerper Anna Robbins, die vanaf het vijfde seizoen aan de serie werkte, om voor de film nog eens meer dan 600 kostuums te leveren.

"Mijn uitdaging voor de film was dat het allemaal groter en mooier moest worden," zegt Anna in Tatler. "Meer filmisch. De lat lag al hoog voor de serie, maar omdat de film op veel grotere schaal gezien kon zijn, moest de kwaliteit van de originele stukken exceptioneel zijn. Er mocht niet aan te zien zijn dat ze hersteld waren en er mochten geen foutjes te zien zijn waar we in de serie weg mee zouden zijn gekomen. Downton moest rijker en opulenter in beeld komen dat ooit eerder het geval was. In de serie was het bijvoorbeeld belangrijk dat de knopen op de livreien het wapen hadden om het authentiek te laten lijken. Dat was dan een close up. In de film zitten veel meer wide shots, wat inhield dat het hele plaatje van top tot teen moest kloppen."

Extra uitdaging: het koninklijk bezoek in de film. "Volgens het protocol en de etiquette moesten in gezelschap van de royals de rokken langer zijn," zegt Anne. "Het doel was om de looks elegant, classy en verfijnd te houden. Queen Mary was het leukst om te kleden, omdat ze echt heeft bestaan en er referentiemateriaal was. De details in haar kostuum zijn adembenemend. We konden een replica maken van kleding die echt van haar is geweest."

Anne begon steeds met de jurk en zocht er daarna accessoires bij. "Ik heb geprobeerd de tiara's met de kleur, tere stof of juist de stoutmoedigheid van het materiaal en het ontwerp te matchen," zegt ze. Lady Mary's tiara's zijn heel art-deco, met wat meer geometrische patronen, waar die van Cora frêle en bloemrijk zijn, om bij haar laagjes chiffon te passen. De tiara's van de Dowager hebben een fors aantal karaat, om ze het gewicht te geven dat je zou verwachten bij de matriarch. Zo vertellen ook die hun eigen verhaal."

Foto's © Focus Features

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in