Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit zal er te zien zijn in het 5de seizoen van The Crown

Aan historische gebeurtenissen geen gebrek! Nu er steeds meer foto's van de set van het vijfde seizoen van The Crown te zien zijn, wordt ook langzaam duidelijk met welke gebeurtenissen der serie doorweven zal zijn. Hamer en sikkel verdwijnen En inspiratie te over, want het was een veelbewogen tij...

Dit zal er te zien zijn in het 5de seizoen van The Crown

Aan historische gebeurtenissen geen gebrek!

Nu er steeds meer foto's van de set van het vijfde seizoen van The Crown te zien zijn, wordt ook langzaam duidelijk met welke gebeurtenissen der serie doorweven zal zijn.

Hamer en sikkel verdwijnen

En inspiratie te over, want het was een veelbewogen tijdperk voor de wereld en de Windsors.

Mikhail Gorbachev en koningin Elizabeth in 1989

Reken bijvoorbeeld op een verwijzing naar het einde van de Koude Oorlog in 1991, toen de Sovjet-Unie ophield te bestaan en weer Rusland werd. Met het oog op alle Russische voorouders kunnen de makers van The Crown daar niet omheen.

Het Annus Horribilis van de Queen

'1992 is geen jaar waar ik op terug zal kijken met onverdund genoegen,' sprak koningin Elizabeth met gevoel voor understatement in een toespraak ter ere van haar 40-jarig jubileum op de toon.

Reden: een grote brand verwoestte een groot deel van haar geliefde Windsor Castle...

...en ze zag haar voorouderlijk woonpaleis deels voor haar ogen in vlammen opgaan.

En famille ging het ook niet lekker. Dochter Anne scheidde van Mark Phillips. Schoondochter Sarah was indiscreet ontrouw en liet op vakantie op haar tenen zuigen door haar lover, wat tot een scheiding van Andrew leidde.

Charles en Diana gingen gescheiden van tafel en bed verder, de intieme gesprekken van de prinses met James Gilbey lekten uit en Andrew Morton zorgde voor een bom onder het koningshuis met zijn biografie over Diana en haar depressies en boulimie. Serieus, je zou een hele serie kunnen wijden aan 1992.   

Openhartige Charles

Voor prinses Diana met klapwiekende wimpers plaatsnam voor de camera's van Panorama, luchtte kroonprins Charles in 1994 al therapeutisch zijn hart bij Jonathan Dimbleby.

Het was voor het eerst dat een senior royal zo openhartig was en eerlijk toegaf dat hij een affaire had gehad met Camilla Parker-Bowles tijdens zijn huwelijk met Diana. Het was iets waar hij overigens mee worstelde: er werden twee versies van interview opgenomen, maar hij koos uiteindelijk toch voor de versie met de meeste onthullingen.

'Het was een huwelijk met zijn drieën'

Een jaar later overtrof Diana haar aanstaande ex in alles met haar kant van het verhaal in Panorama. Haar persoonlijke problemen, haar eetstoornissen, hoe ze zichzelf expres bezeerde – het kwam allemaal langs.

Met ook de beroemde uitspraak 'there were three of us in this marriage' over Camilla. Met als vileine finishing touch nog even haar twijfels of Charles wel geschikt zou zijn voor het koningschap.

'Eton, darling'

In hetzelfde jaar werd prins William de eerste royal uit de Britse eredivisie die naar Eton ging.

We hebben de kostschooljaren van Philip en Charles in de serie gezien, men kan niet om dit moment van William heen.

Cool Brittania

De jaren negentig waren de jaren van Tony Blair, de Spice Girls, Pretty Woman, Harry Potter en Hugh Grant die werd betrapt met een dame van lichte zeden.

Maar bepalender voor de Windsors is toch het jaar 1997 waarin Diana verongelukte en de populariteit van het Britse koningshuis ongekend wankelde. Het wordt een spannend seizoen, herkenbaar voor veel meer kijkers dan eerdere seizoenen, omdat we de jaren negentig bewust hebben meegemaakt. Dat maakt het ook spannend voor de makers van The Crown: de recente geschiedenis komt steeds dichterbij.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in