Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít is de nieuwe culturele hoofdstad van Europa

De Kroatische stad Rijeka is vanaf 1 februari 2020 een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze uitverkiezing  zullen er maar liefst 600 evenementen plaatsvinden. De hoofdthema’s water, werk en migratie komen terug in alle festiviteiten: van tentoonstellingen en opera's tot v...

Dít is de nieuwe culturele hoofdstad van Europa

De Kroatische stad Rijeka is vanaf 1 februari 2020 een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze uitverkiezing  zullen er maar liefst 600 evenementen plaatsvinden.

De hoofdthema’s water, werk en migratie komen terug in alle festiviteiten: van tentoonstellingen en opera's tot voorstellingen en conferenties en van concerten en festivals tot kunst en ontmoetingen met locals.

Met een veelzijdig en afwisselend programma, een schitterend uitzicht op de Adriatische kust, een prachtig stadscentrum en de combinatie van een rijke geschiedenis met hedendaagse kunst, muziek en entertainment is Rijeka volgend jaar de ‘place to be’.

Op 1 februari vindt er een speciaal ontworpen programma plaats als introductie voor het jaar vol festiviteiten. Water, werk en migratie in de ‘Port of Diversity’ is het centrale thema van het openingsprogramma, dat georganiseerd wordt in het symbolisch en historische centrum van de stad; de haven.

Verwacht veel artistieke installaties gemaakt van maritieme materialen en verschillende audio- en visuele sensaties en uiteraard ook iets rond de historische vismarkt.

Het Rijeka Carnaval is een van de oudste tradities in de regio en is het op twee na grootste carnaval ter wereld. Volgend jaar wordt dit spectaculaire event vergezeld door talrijke buitenlandse carnavalsgroepen en topartiesten uit de Europese culturele hoofdsteden. Denk daarbij aan een parade vol humor, vuurwerk en muziek met honderden dansers, duizenden maskers en talloze toeschouwers uit binnen- en buitenland. Deze bijzondere parade vindt plaats op 23 februari 2020 in de binnenstad van Rijeka.

De Kroatische badplaats herbergt een aantal historische en culturele juweeltjes en is ook één van de meest boeiende steden als het gaat om muziek en kunst. Met een aantal prachtige kunstgaleries, restaurants, trendy bars en een schitterende kustlijn is er van alles te doen aan de Kvarner Baai.

Een historische must-see van Rijeka is onder andere het theater uit 1880 (nog steeds in gebruik) en de levendige en bruisende centrale markt; perfect voor bezoekers die graag een selectie van lokale lekkernijen willen proeven.

Ook de 17e-eeuwse symbolische stadstoren, geschilderd in opvallend pastelgeel en 'De Hellende Toren', die 40 centimeter helt en al sinds de Middeleeuwen bestaat, zijn zeker een bezoek waard.

De hoofdstraat van Rijeka, Korzo, ligt in het hart van de stad, waar het een voetgangersgebied is zodat bezoekers de vele winkels, restaurants en cafés kunnen verkennen. Korzo ligt parallel aan de kust en biedt via elke zijstraat een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. 

Voor wie een beetje uit de drukte van de Culturele Hoofdstad wil blijven: Trsat ligt net buiten Rijeka, bestaat sinds de 13e eeuw en was ooit een strategisch gelegen vesting. Nu is het een mooie plek aan de Kvarner Baai waar het iets rustiger zal zijn dan in Rijeka zelf, voor het geval je wilt boeken.

Foto's (c) Interface Tourism Netherlands / Kroatisch Verkeersbureau

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in