Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dirigent Bernard Haitink (92) overleden

Hij 'voelde' de muziek op een unieke manier. De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn managementbureau stierf hij vredig in zijn woonplaats Londen, omringd door zijn vrouw en familie. Hij werd gezien als een van de grootste dirigenten ter wereld....

Dirigent Bernard Haitink (92) overleden

Hij 'voelde' de muziek op een unieke manier.

De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn managementbureau stierf hij vredig in zijn woonplaats Londen, omringd door zijn vrouw en familie.

Hij werd gezien als een van de grootste dirigenten ter wereld. "Wij zullen hem niet alleen herinneren als een legendarische musicus die meer dan 450 opnames uitbracht, maar ook als een gepassioneerde mentor voor toekomstige generaties van dirigenten," zo luidt het statement.

Haitinks naam is vooral verbonden aan het Concertgebouworkest, waar hij in 1956 piepjong – hij was nog maar 27 jaar – binnenkwam, dankzij een ziekmelding van de beroemde Italiaan Carlo Maria Giulini.

Haitink bleek de enige dirigent in de wijde omtrek die het Requiem van Luigi Cherubini op zijn repertoire had. Men vond hem 'een baby', maar hij maakte meteen indruk en leidde het orkest tussen 1961 en 1988 als chef-dirigent.

Hij werd onder meer geroemd vanwege de manier waarop hij grote muzikale spanningsbogen wist te realiseren, maar ook om de unieke manier waarop hij de muziek 'voelde' en zo bij anderen eveneens emoties op te wekken. Zijn innerlijk voorstellingsvermogen was fenomenaal.

Haitink tilde het toch al beroemde orkest tot eenzame hoogte, maar vertrok met ruzie over zijn opvolging – een groot diplomaat was hij niet en zijn wispelturigheid speelde hem wel eens parten.

Later kwam het weer goed, in 1999 kreeg hij er de titel eredirigent. Ook leidde hij orkesten in onder meer Londen, Dresden en Chicago.

Hij was vermaard om zijn interpretaties van muziek van Mahler, Bruckner, Debussy en Ravel en bleef tot op zeer hoge leeftijd actief. Hij kan worden geschaard in het rijtje legendes als Leonard Bernstein, Herbert von Karajan en Mariss Jansons. 

Haitink kreeg drie dochters en twee zonen met zijn eerste vrouw Marjolein en trouwde in totaal vier keer.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in