Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dichter en schrijver Jules Deelder overleden

De 'Rotterdamse nachtburgemeester' is 75 geworden.   Deelder is afgelopen nacht overleden in het Erasmus MC, in het bijzijn van zijn vrouw en dochter. De dichter, schrijver en performer was de afgelopen dagen ziek.  Rotterdam is geen illusie Door de camera gewekt Rotterdam is niet te filmen Rotte...

Dichter en schrijver Jules Deelder overleden

De 'Rotterdamse nachtburgemeester' is 75 geworden.  

Deelder is afgelopen nacht overleden in het Erasmus MC, in het bijzijn van zijn vrouw en dochter. De dichter, schrijver en performer was de afgelopen dagen ziek. 

Rotterdam is geen illusie

Door de camera gewekt

Rotterdam is niet te filmen

Rotterdam is veel te ech.

Jules Deelder

Rotterdams meest opvallende en tegendraadse verschijning leefde voornamelijk 's nachts, wat hem de bijnaam 'nachtburgemeester' opleverde. Recentelijk zwierf hij niet meer zo vaak door de stad, maar zat hij naar eigen zeggen 'bij een schemerlampje in het half duister tussen de rommel in de kelder van zijn nieuwe huis'. "Alsof je in het verzet zit tegen de bovenwereld. Ik kan me goed afsluiten, maar je kan niet buiten de medemens," aldus Deelder

Jules, hier in 1986, schreef zijn werk op een typmachine en had geen mobiele telefoon: "Ik heb altijd reserves gehad tegen mobiele telefoons. Het is een soort plaag, een inbreuk. Ik wil helemaal niet permanente bereikbaar zijn. Iets belangrijks komt toch wel terecht. Er is altijd gedoe met die telefoon, voor 99 procent is het gelul in de ruimte.

Toen hij op 24 november zijn 75e verjaardag vierde, gaf hij een interview aan Radio Rijnmond, waarin hij zijn verbazing uitsprak over het feit dat hij nog leefde.  "Volgens het boekje had ik allang op het houten jassenpark moeten liggen."

Deelder maakte er nooit een geheim van dat hij graag speed gebruikte. "Het is een vorm van discipline. Je leeft bij de gratie van je gewoonte. Ik gebruik aanzienlijk minder dan ik ooit deed," zei hij. "Ik vind er geen tering aan zonder. Het leven zonder speed, is het leven niet."

Over het einde zei hij: "Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat iedereen doodgaat behalve ik." Is er leven na de dood? "Ja, hier. Als ik doodga, leef jij door. Dat is ook leven na de dood, maar zo wordt het nooit gezien." 

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in