Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Deze exposities wil je vast niet missen!

In oktober openen veel boeiende exposities die je vast niet wilt missen. Een selectie voor de komende weken!

Frederick Linck: Foto's van Den Haag in de jaren '70

In oktober openen veel boeiende tentoonstellingen die je vast niet wilt missen. Een selectie voor de komende weken!

Nan Goldin - This Will Not End Well

Nan Goldin

Nan Goldin (1953) staat vooral bekend om haar werk als fotograaf. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid inzicht in haar werk als filmmaker. In zes paviljoens, ontworpen door Hala Wardé - de architect waar Goldin vaak mee werkt, staat steeds één specifiek werk van Goldin centraal. 

Van een historisch portret en hommage aan haar trans-vrienden die ze tussen 1972 en 2010 fotografeerde tot de claustrofobische reis die het afkicken van drugs met zich meebrengt. De manier waarop Goldin de menselijke ervaring vastlegt, is legendarisch en heeft latere generaties beïnvloed.

Stedelijk Museum 7 oktober 2023 t/m 28 januari 2024

Hilma af Klint & Piet Mondriaan - Levensvormen

Levensvormen

werk van Hilma af Klint (1862-1944) en haar grensverleggende tijdgenoot Piet Mondriaan (1872-1944) samen. Af Klint en Mondriaan worden beiden gezien als één van de vijf grondleggers (met Kandinsky, Malevitsj en Kupka) van de abstracte kunst. 

Het werk van Af Klint, die zelfs al iets eerder dan haar tijdgenoten abstracte elementen bevat, bestaat onder andere uit spiralen en geometrische vormen in pastelkleuren. Mondriaan komt tijdens zijn leven stap voor stap tot abstractie en ontwikkelt een beeldtaal vol horizontalen, verticalen en primaire kleuren.

Kunstmuseum Den Haag,7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024

Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School

Koninklijke Kunst

Ontdek dankzij bruiklenen van de Koninklijke verzamelingen de relatie tussen koningin Wilhelmina (1880-1962) en de Haagse School. De kunstenaars werden ingezet om het imago van de jonge koningen te verstevigen en maakten intieme persoonlijke portretten. 

Wilhelmina was zelf lid van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Bij haar huwelijk in 1901 schonk Pulchri een unieke kunstkast met 116 aquarellen, tekeningen en reliëfs. Naast beroemde namen als Israëls en Mesdag, laat deze staalkaart van de Haagse kunstscene ook veertien vrouwelijke kunstenaars en vergeten kunstenaars zien.

Museum Gouda 7 oktober 2023 t/m 5 mei 2024

Frederick Linck: Foto's van Den Haag in de jaren '70

Frederick Linck

De jaren ’70: een decennium waarin de binnenstad in crisis verkeerde. Verkrotting en afbraak bepaalden in grote delen van de Haagse binnenstad het straatbeeld, inwoners trokken massaal weg. Dankzij een schenking van 150 foto’s uit de nalatenschap van fotograaf Frederick Linck (1942-2020) kan het Haags Historisch Museum dit verdwenen verleden nu tonen. Vooral de stadsbewoners staan centraal in de tentoonstelling: zij die moesten wijken of de excentriekelingen die een (tijdelijk) thuis vonden in de gehavende stad hadden de belangstelling van Frederick Linck.

Haags Historisch Museum, 27 oktober 2023 t/m 28 januari 2024

Ted Noten & co - Op waarde

Ted Noten

De internationaal bekende sieradenontwerper en kunstenaar Ted Noten combineert vakmanschap met ontregelende humor.

Ter ere van zijn dertigjarige carrière is zijn werk te zien in Museum JAN. Hij kijkt naar de functie van het sieraad en buigt zich over thema’s als waarde, status en originaliteit. Naast een selectie uit Notens oeuvre, zijn stukken van tweeëntwintig opkomende en meer gevestigde makers te zien over dezelfde thema’s.

Museum JAN 4 oktober 2023 t/m 4 februari 2024

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Frederick Linck