Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De grande dame van het Nederlandse Toneel, Kitty Courbois, is op 79-jarige leeftijd overleden

Vandaag maakte Toneelgroep Amsterdam bekend dat Kitty Courbois, de grande dame van het Nederlandse toneel, op 79-jarige leeftijd is overleden. Kitty Courbois (Nijmegen, 1937) studeerde aan de Arnhemse Toneelschool en speelde o.a. bij de Nederlandse Comedie en Toneelgroep Baal. Theater en tvSinds ...

De grande dame van het Nederlandse Toneel, Kitty Courbois, is op 79-jarige leeftijd overleden

Vandaag maakte Toneelgroep Amsterdam bekend dat Kitty Courbois, de grande dame van het Nederlandse toneel, op 79-jarige leeftijd is overleden.

Kitty Courbois (Nijmegen, 1937) studeerde aan de Arnhemse Toneelschool en speelde o.a. bij de Nederlandse Comedie en Toneelgroep Baal.

Theater en tv

Sinds de oprichting in 1987 is zij vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Naast het theater was Kitty Courbois ook te zien op televisie. In 2007 en 2008 was Kitty te zien als Adriana Verbrugge in Gooische Vrouwen. Hierin speelde ze de moeder van Willemijn Lodewijkx (Annet Malherbe). In 2007 was ze ook als zichzelf te zien in Alles is Liefde. Kitty Courbois vertolkte in de vierdelige VPRO-serie Beatrix, Oranje onder vuur de rol van Wilhelmina der Nederlanden.

Ter gelegenheid van haar vijftigjarig toneeljubileum kreeg Kitty in 2010 de naar haar vernoemde Courbois-Parel, die zij in 2013 doorgaf aan collega Halina Reijn.

En natuurlijk kennen velen haar ook uit de kinderserie Kindermagazine als Oma Hondje, de liefste oma van de wereld.

'Eigenzinnige, bezielde vrouw'

Ivo Van Hove (directeur Toneelgroep Amsterdam) noemt Kitty Courbois ''een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf. Een ensemblespeler pur sang, die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar.''

Reacties op het overlijden van Kitty Courbois

René Mioch - 'Verdrietig'

"De prachtige, geestige, onwerkelijk goede actrice en geweldig mens Kitty Courbois is overleden", schrijft filmjournalist René op Twitter.

Cornald Maas

"Een eigenzinnige, mooie, genereuze, vitale actrice. Hoe verdrietig", zegt Cornald.

Huub Stapel

"Dag lieve grote schat...wat was je prachtig in alle opzichten... goeie reis lief", laat Huub op Facebook weten.

Arthur Japin

"Wat een actrice! In 1992 speelde zij een van mijn eerste stukken, een hoorspel, De Roering van het Kielzog. Die stem, ik kan hem zo horen! Dat zal zo blijven."

Ricky Koole

"Geweldige actrice. En zo grappig! Ik heb in scenes met haar op 't toneel echt gehuild van het lachen...", aldus de actrice.

Danny de Munk

"Mijn Lieve Kitty, rust zacht ... Koester mijn herinneringen aan onze samenwerkingen."