Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Daphne Deckers is de muze in Sterren op het Doek!

Terug naar Persingen, waar ze opgroeide. 

Özcan (Eus) Akyol daphne deckers

Drie totaal verschillende kunstenaars storten zich deze zaterdag in ’Sterren op het doek’ (NPO 2, 20.30 uur) op schrijfster en Vrouw-columniste Daphne Deckers. Ze wordt geschilderd in het kerkje van Persingen. In dit kleinste dorp van Nederland, in de Gelderse Ooijpolder, bracht zij haar tienerjaren door.

Ze geeft de kunstenaars nog even mee dat ze thuis graag iets vrolijks ophangt. "Want ik ben een optimist. Van dat hele zware Aardappeleters-achtige hou ik niet."

Sterren op het doek

Tijdens het schilderen vraagt Özcan Akyol haar naar haar leven. In Persingen voelt haar aan dementie overleden vader heel dichtbij, zegt ze. Daphne Deckers spreekt warm over de man die elke dag in de tuin met bloemen, planten en fruitbomen bezig was. "Als ik langs ons oude huis rijd, zie ik de boom die hij heeft geplant, de heg die hij nog heeft aangelegd."

Ze wordt emotioneel als ze vertelt over het genadeloze karakter van zijn ziekte. De eenzaamheid sloeg toe omdat hij na tien minuten alweer was vergeten dat hij bezoek had gehad.

Daphne zegt: "Ik vond het een geweldige belevenis om door drie kunstenaars te worden geportretteerd. Maar ook een beetje spannend: iedereen herinnert zich nog de reactie van Tjitske Reidinga" (die hilarisch flipte toen ze de resultaten zag). 

’Sterren op het doek’ is vandaag, zaterdag 3 december 2022, ter zien op(NPO 2, om 20.30 uur.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Sterren op het doek