Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Coda wint Beste Film bij Oscars, waar gaat ie over?

Plus: nog twee winnaars die je moet zien. Rond de nominaties voor de Academy Awards gonst vaak de kritiek dat grote commerciële films worden uitgesloten. Nu is het zo dat zo'n blockbuster het ook wel op eigen kracht redt en het de Oscars ook wel enig cachet geeft om juist films buiten het, pakweg...

Coda wint Beste Film bij Oscars, waar gaat ie over?

Plus: nog twee winnaars die je moet zien.

Rond de nominaties voor de Academy Awards gonst vaak de kritiek dat grote commerciële films worden uitgesloten. Nu is het zo dat zo'n blockbuster het ook wel op eigen kracht redt en het de Oscars ook wel enig cachet geeft om juist films buiten het, pakweg, superheldengenre met veel special effects te belonen.

Beste film: 'CODA'

De grote winnaar van de avond is er zo eentje: het prachtige CODA van regisseur Sian Heder won de Academy Award voor Beste Film. De dramafilm sleepte ook de beeldjes binnen in de categorieën Beste Scenario en Beste Mannelijke Bijrol (Troy Kotsur) en is daarmee de grote winnaar van de avond.

Feelgood drama 'CODA' (Child Of Deaf Parents) gaat over de zeventienjarige Ruby. Zij is de enige in haar gezin die niet doof is. Elke ochtend helpt ze met haar broer mee in het visbedrijf van haar ouders. Haar passie kan ze echter alleen kwijt wanneer ze zich op school bij het koor voegt.

Ze wordt door haar leraar aangespoord om zich in te schrijven voor de muziekschool, maar het najagen van deze grote droom komt niet overeen met haar rol in de familie.

Je kunt 'CODA' streamen op Apple TV

Beste Actrice: Jessica Chastain

Chastain won de Academy Award voor Beste Actrice voor haar rol als Tammy Faye in 'The Eyes of Tammy Faye'.

Tammy is hier niet zo bekend, maar in Amerika was ze in de jaren zeventig en tachtig een fenomeen als de vrouw van tele-evangelist Jim Bakker.

Ze droeg een enorm veel mascara en huilde, bevangen door emoties, veelvuldig, waardoor ze vaak wordt neergezet als karikatuur.

Het christelijke imperium van de Bakkers stortte in 1987 in door seks- en financiële schandalen. Jim verdween achter de tralies, Tammy liet zich van hem scheiden, hertrouwde en herstelde haar reputatie in een documentaire en realityshow voor haar dood in 2007. Hoewel 'The Eyes of Tammy Faye' als film geen zinderende recensies kreeg, kreeg Chastain die wel voor haar rol als Tammy, die ze empathisch neerzette, zodat er een echt mens wordt geportretteerd in plaats van een karikatuur.

'The Eyes of Tammy Faye' is te streamen op Pathé Thuis

'Belfast': Beste Originele Scenario

'Belfast' van Kenneth Branagh won Beste Originele Scenario en gaat deels over Branaghs eigen jeugd in het tumult van Belfast, in de jaren zestig. De film draait om Buddy (9) die bij zijn ouders in Belfast woont. Zijn speeltuin zijn de steegjes van zijn volkswijk, waar ze allemaal zijn geboren en ook hopen te sterven.

De grootouders wonen bij hen onder één dak. Om de kost voor zijn gezin te verdienen, moet zijn vader pendelen tussen Belfast en Engeland omdat het loon daar beter is. Dus hij is twee weken per maand weg en laat het grootste deel van de opvoeding van Buddy en zijn oudere broer Will over aan zijn vrouw. Zwart-wit geschoten voor extra authenticiteit, mooi sociaal drama over liefde, verlies, vreugde en onrust.

'Belfast' draait momenteel in bioscopen en filmhuizen in heel Nederland

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in