• Cultuur

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

Door Ella Vermeulen
Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

De Queen schafte het af: 'Niet meer van deze tijd.'

De een vindt Bridgerton meer Pride & Pornography, de ander heeft er een nieuwe crush bij aan de hertog van Hastings. Feit is dat 'The Season' een verrukkelijk uitgangspunt is voor een kostuumdrama. Maar hoe ging dat er nu echt aan toen in de Regency-tijd?

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

Bridgerton begint in de zomer van 1813, als The Season van dat jaar op zijn eind loopt. The Season is de periode waarin jongedames uit betere kringen hun debuut maakten en op bals matches werden gesloten tussen 'ons soort mensen'.

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

The Season ontstond in de 17de eeuw, evolueerde in de 18de eeuw en was op haar hoogtepunt in de 19de eeuw, toen de Britse society werd gedomineerd door families met grote landgoederen. À la de Crawley's in Downton Abbey verkasten dit soort families een paar maanden per jaar naar hun stadspaleisjes in Londen om daar te netwerken, zich in het House of Lords te laten zien en zich onder te dompelen in kunst, cultuur, bals en diners. Op de foto: Miss Joan Gatti in 1929, op weg naar Buckingham Palace. 

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

Hoe grootser het feest, hoe groter de kans op gasten uit de hoge adel was, hoe meer aanzien voor de familie. The Season liep grofweg van het zeer vroege voorjaar tot midzomer, waarna iedereen in de buitenverblijven ging uithijgen, gevolgd door jachtpartijen in het najaar.

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

Het hoogtepunt van The Season was het Queen Charlotte's Ball, waarbij een select gezelschap debutantes formeel werd voorgesteld aan de koning en koning. Daarmee maakten ze hun entree in de society als huwbare meisjes. Het bal werd in 1780 opgericht door koning George III als verjaardagscadeau voor zijn vrouw, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz.

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

De koningin van dienst stond naast een enorme taart, debutantes in het wit defileerden er langs en maakten een kniksje voor Queen & Cake. Deze foto is uit 1949. 

Het traditionele Season zoals neergezet in Bridgerton raakte na WOI uit zwang. De wereld veranderde, ooit rijke adellijke families verarmden en moesten hun stadspaleisjes verkopen om hun landgoed te kunnen behouden. Groeiende emancipatie maakte het voorstellen van meisjes voor de huwelijksmarkt bovendien erg ouderwets.

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

The Season als fenomeen bestaat echter nog altijd: het begint met de paardenraces van het Cheltenham Festival en omvat onder andere de Grand National op Aintree, de Chelsea Flower Show, Ascot, Wimbledon, polowedstrijden, de roeiwedstrijden in Henley en operafestival van Glyndebourne. Het is wel democratischer geworden: iedereen die zich een kaartje kan veroorloven, kan bijvoorbeeld naar Ascot. Al blijft het natuurlijk het einde om te worden uitgenodigd door de Queen zelf, zoals ZM en HM overkwam.

Bridgerton: hoe was 'The Season' in het echt?

Ook het Queen Charlotte's Ball wordt – na een lange onderbreking – tegenwoordig weer gehouden, zij het in een moderne vorm. De Windsors zijn er sinds 1958 niet meer bij betrokken: prins Philip vond het 'bloody daft' en stond erop dat het niet langer in Buckingham Palace plaats had. Koningin Elizabeth kampte in dezelfde tijd met kritiek dat ze te elitair was en besloot dat het bal 'niet meer van deze tijd was'. Ook prinses Margaret deed een duit in het zakje: zij klaagde dat de gasten aan inflatie onderhavig waren en dat 'elke slet in Londen binnen kon komen.' Oh dear.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in