Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Auteur Salman Rushdie neergestoken op podium

Hij wordt al 34 jaar bedreigd. De Indiase schrijver Salman Rushdie (75) is vrijdag aangevallen op het podium tijdens een evenement in Chautauqua in de Amerikaanse staat New York. Hij zou op dit moment aan zijn verwondingen worden behandeld. Zijn toestand is onduidelijk, maar ooggetuigen melden da...

Auteur Salman Rushdie neergestoken op podium

Hij wordt al 34 jaar bedreigd.

De Indiase schrijver Salman Rushdie (75) is vrijdag aangevallen op het podium tijdens een evenement in Chautauqua in de Amerikaanse staat New York.

Hij zou op dit moment aan zijn verwondingen worden behandeld. Zijn toestand is onduidelijk, maar ooggetuigen melden dat de schrijver met ondersteuning het podium kon aflopen.

Rushdie is vooral bekend van zijn omstreden roman De Duivelsverzen. Het boek leidde tot een fatwa, talloze doodsbedreigingen en verschillende moordpogingen op de schrijver.

Meerdere verslaggevers ter plaatse zagen hoe de auteur ofwel werd geslagen ofwel werd neergestoken. Rushdie zou net een lezing gaan geven. 

De Duivelsverzen kwam uit in 1988. Het werk van leidde tot enorme woede onder moslims. De toenmalige ayatollah Rugollah Khomeini sprak een fatwa over Rushdie uit, die daarop moest onderduiken. Het boek leidde zelfs tot de moord op de Japanse vertaler van het boek.

Amerikaanse media melden dat de dader is aangehouden door de politie. Over zijn motief is nog niets bekend.

UPDATE 13 augustus 2022

'Salman Rushdie wordt beademd en kan niet praten,' zegt zijn agent in de New York Times. 'De steekpartij heeft zijn arm en lever verwond en hij verliest mogelijk het zicht in een oog.'

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in