Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Astrid Joosten in Kloostergasten (maar wél met wijn)

Astrid Joosten in Kloostergasten (maar wél met wijn), gevolgd door Viggo Waas, Marion Bloem en Sharon de Miranda - mooie, nieuwe reeks!

Astrid Joosten

Na een succesvol eerste seizoen van Kloostergasten (2022) dompelen opnieuw vier bekende Nederlanders zich onder in het kloosterleven.

Drie dagen lang maken Astrid Joosten, Viggo Waas, Marion Bloem en Sharon de Miranda kennis met het ritme en de rituelen van broeders en zusters. Op zoek naar rust, verstilling en met ieder hun eigen levensvragen, vinden zij hun weg in deze voor hen onbekende wereld.

Astrid Joosten

In de eerste aflevering zien we presentatrice Astrid Joosten, die verwelkomd wordt door de norbertinessen in de priorij Sint-Catharinadal in Oosterhout. Het klooster wordt al sinds 1647 onafgebroken bewoond door zusters en sinds 2017 produceren zij wijn in hun eigen wijngaard. Iets dat voor Astrid, opgegroeid in een katholiek gezin en sinds 2012 ook vinologe, een bijzondere combinatie vormt. Vroeger zong ze Gregoriaans in het kerkkoor, in het klooster zal ze voor het eerst in decennia weer een eucharistieviering bijwonen.

Viggo Waas

Cabaretier, schrijver en tv-maker Viggo Waas verblijft in het Karmelietenklooster in Boxmeer waar hij verlangt naar stilte en rust. In 2021 overleefde hij een herseninfarct, sindsdien zijn de vragen ‘wat is de betekenis van het leven en wat doe ik hier op aarde?’ urgenter voor hem geworden. In het Karmelietenklooster, waar ooit de bekende priester en verzetsheld Titus Brandsma zijn religieuze leven begon, gaat hij op zoek naar verdieping. Hij maakt kennis met de Karmelitaanse spiritualiteit en staat oog in oog met de schoenen van Titus Brandsma.

Marion Bloem

Schrijfster Marion Bloem wilde als klein meisje het klooster in. Als kind leek het haar heel vredig en zuiver, een sterk contrast met haar thuissituatie die getekend werd door haar getraumatiseerde moeder. Haar meisjesdroom wordt voor even werkelijkheid: ze brengt drie dagen door in het Sint Liobaklooster in Egmond. Een gemengd klooster, waar de broeders en zusters leven volgens de regel van Benedictus. Tijdens haar verblijf neemt ze ruimte voor de rouw om haar man, de arts Ivan Wolffers, die in oktober 2022 overleed. Ze waren ruim 50 jaar samen.

Sharon de Miranda

In de laatste aflevering gaat tv-kok Sharon de Miranda van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten naar de trappisten in de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. In het klooster kookt ze voor de broeders en proeft van hun eigen gebrouwen trappistenbier. Sharon bracht een groot deel van haar jeugd op Curaçao door. Na de dood van haar vader, ze was pas vijf jaar oud, werd er thuis niet meer gebeden. Sharon is altijd zoekende gebleven. In het klooster legt ze haar levensvragen voor aan abt Guido van Belle.

Kloostercast

In juni wordt ook de ‘Kloostercast’ gelanceerd, de podcast met antwoorden op alledaagse levensvragen, vanuit de kloostertraditie. Inspiratie voor je dag. Kloosterlingen reflecteren op thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheidKloostergasten, vanaf zondag 11 juni wekelijks om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Cultuur
  • Nouveau