Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Annie Ernaux wint Nobelprijs Literatuur 2022

'Haar werk is compromisloos en geschreven in duidelijke taal.' De Nobelprijs voor Literatuur 2022 gaat naar de Franse auteur Annie Ernaux (82). Dat heeft de Zweedse Academie donderdag bekend gemaakt. Ze schreef al meer dan 30 boeken, waaronder het onlangs verfilmde L’evénément (Het voorval, 2004)...

Annie Ernaux wint Nobelprijs Literatuur 2022

'Haar werk is compromisloos en geschreven in duidelijke taal.'

De Nobelprijs voor Literatuur 2022 gaat naar de Franse auteur Annie Ernaux (82). Dat heeft de Zweedse Academie donderdag bekend gemaakt.

Ze schreef al meer dan 30 boeken, waaronder het onlangs verfilmde L’evénément (Het voorval, 2004) en het veelgeprezen Les Années (De jaren, 2020).

Ernaux staat bekend als aanjager van de ‘bekentenisliteratuur’. In haar werken schrijft Ernaux over onderwerpen als abortus, de ziekte van Alzheimer, borstkanker, haar familie en de dood. Dat juist herinneringen over schaamte zo goed blijven hangen bij mensen, is een thema dat vaak terugkomt in haar boeken.

De jury roemt Ernaux' "moed en klinische scherpte". Volgens de Zweedse Academie gelooft de Franse schrijfster in "de bevrijdende kracht" van het schrijven. "Haar werk is compromisloos en geschreven in duidelijke taal."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in