Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

And the winner is... het Academy Awards Museum!

Huh, was dat er dan nog niet? Ongelofelijk, maar waar: de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, heeft krap 100 jaar op een schatkamer aan filmmemorabilia gezeten zonder bijbehorend museum. Begin 2020 komt daar een einde aan, want dan gaat het Academy ...

And the winner is... het Academy Awards Museum!

Huh, was dat er dan nog niet?

Ongelofelijk, maar waar: de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, heeft krap 100 jaar op een schatkamer aan filmmemorabilia gezeten zonder bijbehorend museum.

Begin 2020 komt daar een einde aan, want dan gaat het Academy Museum open aan 6067 Wilshire Boulevard in Los Angeles.

Het was een ideetjes van Louis B. Mayer (rechts, links Mickey Rooney en in het midden Judy Garland), een van de meest briljante (en genadeloze) filmmagnaten ooit. Hij legde in 1926 de basis voor de Academy als een verheven instituut binnen de filmindustrie. Die stond niet goed bekend vanwege wurgcontracten, seksschandalen en druggebruik, de Academy moest het voor casts en crews allemaal wat chiquer maken. Over chic gesproken: Mayer bepotelde Judy wanneer hij maar kon en dreigde haar kapot te maken als ze niet met hem naar bed ging. Ze weigerde, wat haar carrière niet echt te goede kwam #metoo

Maar dit terzijde: met vooruitziende blik was er toen al het plan om een archief en bibliotheek aan te leggen, die ooit de basis moesten vormen van het ultieme museum over de filmindustrie. Boeken, tijdschriften en documenten werden verzameld en bewaard in een kast in het Roosevelt Hotel in Hollywood, waar de Academy haar eerste kantoor had en waar de eerste Oscars in 1929 werden uitgereikt (er kwamen 270 mensen kijken en het was in een kwartiertje gepiept). Douglas Fairbanks, die destijds de starpower van George Clooney, Idris Elba en Johnny Depp tegelijk had, was de eerste president. Rechts actrice Loretta Young. 

Naast boeken en bladen kwamen er scripts, brieven (Frank Sinatra was een Cukor-fan!), films, foto's en kunstvoorwerpen bij...

...en kleding en accessoires, zoals deze hoofdtooi van Greta Garbo...

...en veel foto's van de sets: hier Spencer Tracy en Katherine Hepburn. De collectie dijde zo uit dat ie in twee verschillende instituten werd opgeslagen. In 2011 werd er eindelijk een knoop doorgehakt. Zoals Dawn Hudson, de CEO van de Academy zegt: "Als wij het museum voor de filmindustrie niet bouwen, wie dan wel?"

Aan Wilshire Boulevard werd het historische warenhuis May Company gekocht, daar is door architect Renzo Piano een spectaculaire glazen bol op beton aan vast gebouwd. Die dient als theater, bioscoop en concertzaal. Annette Bening en Tom Hanks sleepten er al lobby'end de miljoenen ervoor binnen, al waren er ook gulle donateurs. Vanaf het terras zijn de Hollywood Hills te zien en het Hollywood Sign.

De collectie wordt om van te smullen, van aantekeningen over de eerste auditie van George Clooney ('Zeer zelfverzekerd, volwassen vent, mannelijk') en een nog niet ontdekte Meryl Streep ('Lieve lach').