Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Amber Bracken wint World Press Photo 2022

Een beklemmend beeld met een aangrijpend verhaal erachter. De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft de World Press Photo gewonnen. Zij wint de meest prestigieuze fotoprijs voor Kamloops Residential School. De foto toont kinderkleding gehangen aan kruizen. De kleding is opgehangen door de inheems...

Amber Bracken wint World Press Photo 2022

Een beklemmend beeld met een aangrijpend verhaal erachter.

De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft de World Press Photo gewonnen. Zij wint de meest prestigieuze fotoprijs voor Kamloops Residential School.

De foto toont kinderkleding gehangen aan kruizen. De kleding is opgehangen door de inheemse gemeenschap Tk'emlúps te Secwépemc en herdenkt de kinderen die zijn gestorven tijdens hun verblijf op een katholieke kostschool in het Canadese Kamloops.

De kostscholen werden in de 19e eeuw opgericht om inheemse kinderen te assimileren. Ze kregen daar vaak te maken met fysiek en seksueel misbruik. Velen stierven door mishandeling, verwaarlozing of ziekte. Vorig jaar zomer werd er bij de kostschool een massagraf ontdekt met meer dan 200 ongemarkeerde graven van kinderen.

De foto is genomen op 19 juni 2021. "Het voelde als een begrafenis, omdat de hele gemeenschap rouwde", zegt fotograaf Bracken tegen Nieuwsuur. "Het regende en het was somber en triest."

Net toen Bracken de top van de heuvel bereikte om te gaan fotograferen, brak de zon door. "Het leek wel een sprookje: de wolken weken uiteen en er verscheen een prachtige regenboog boven de vallei. Je ziet het niet op mijn foto, maar de linkerkant van die regenboog kwam neer op de plek waar de graven van de kinderen waren gevonden. Het was een soort symbolisch herstel na het gewicht en verdriet van alles wat die gemeenschap heeft doorstaan."

'Foto vergeet je niet makkelijk'

"Krachtig, beklijvend, meeslepend, gedenkwaardig, emotioneel, prachtig", zijn de woorden die juryvoorzitter Rena Effendi gebruikt om de foto te beschrijven. "Het is een foto waar je niet makkelijk aan voorbij kunt gaan, en die je niet makkelijk zal vergeten. Vaak zie je dat de winnende foto een luid moment uitdrukt. Maar dit is een stil moment, een stil moment van afrekening. En de stilte van dat moment spreekt op een luide manier tot ons allen."