Wordt het een bos van doek en draad of de Via Appia?
Nu de musea weer open zijn, is het moeilijk kiezen uit het enorme aanbod in kunst. Om het je makkelijk te maken hebben we vijf pareltjes geselecteerd die echt de moeite waard zijn om de komende tijd een timeslot voor te boeken.
Een zee van geluk
De nieuwjaarsviering is een van de belangrijkste Chinese festivals van het jaar. Een traditie waarin voorspoed en geluk een hoofdrol spelen. Ook in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam en andere Nederlandse steden vieren we dit met leeuwendansen, vuurwerk en lekker eten. Al 111 jaar zijn Chinezen vermengd met de Nederlandse samenleving. Ze kwamen van overzee niet alleen vanuit China maar ook uit Engeland, Hong Kong, Vietnam, Indonesië en Suriname.
Nog steeds bestaat er bij veel Nederlanders een vrij eenzijdig beeld van de Chinese cultuur in Nederland. Het Chinees Indisch Restaurant is inmiddels officieel tot immaterieel erfgoed verklaard, maar wat weten we verder eigenlijk van deze Nederlanders?
De tentoonstelling 'Een zee van geluk' 福 如東海 toont verhalen van Haagse families als Chang, Lau en Go. Met foto’s en andere materialen uit het familiearchief ontstaat een beeld van inspirerende Chinese Nederlanders dat de clichés ontstijgt. Over identiteit en trots en het belang van beeldvorming, rolmodellen en verhalen.
Beeld en Geluid Den Haag, tot en met 24 april 2022
Landschappen aan de buitenrand
Tentoonstelling van schilderijen van Isabella Werkhoven (1969). Werkhoven vindt haar inspiratie in urbane landschappen – sportparken, plantsoenen e.d. – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult.
‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant.
Museum Belvédère in Heereveen, tot en met 15 mei 2022
Revisited: Via Appia Antica
Actueel met de eerstvolgende aflevering van Het Verhaal van Nederland, die gaat over de Romeinen in Nederland . Museum Het Valkhof biedt een interactieve tijdreis langs de Romeinse Via Appia, een van ‘s werelds oudste wegen.
Revisited is het resultaat van jarenlang multidisciplinair onderzoek. De tentoonstelling verbindt de resultaten van academisch en artistiek onderzoek en biedt een verfrissend perspectief op deze ‘koningin der wegen’.
Tot en met 3 april 2022 loop je als bezoeker in de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar je hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd.
Museum Het Valkhof in Nijmegen
Vincent Mentzel
Vincent Mentzel (1945) behoort al jaren tot de beeldbepalende fotografen van Nederland. Hij gaf het nieuws vorm als fotojournalist van NRC Handelsblad. Jarenlang volgt hij de Haagse politiek, maar reisde hij ook de wereld rond om politieke en andere gebeurtenissen vast te leggen.
Meermalen won hij prijzen bij World Press Photo en de Zilveren Camera. Hij heeft tijdens zijn carrière de fotografie zien veranderen: van ondergeschoven kindje dat niet zo serieus werd genomen tot een krachtig en zelfstandig medium met artistieke mogelijkheden. In de tentoonstelling wordt die ontwikkeling zichtbaar aan de hand van zijn eigen foto’s. In 2011 heeft Vincent Mentzel een ruime selectie uit zijn oeuvre overgedragen aan het Rijksmuseum.
Rijksmuseum Amsterdam, tot en met 6 juni 2022
Honderdduizend bomen en een bos van draad
Stap in het Van Eesteren Museum binnen in een bos van draad van maar liefst honderd vierkante meter doek. Textielkunstenaar Sara Vrugt borduurde het, samen met anderen, in 2020. Als ode aan de natuur. Het werk kwam tot stand in een pop-upatelier dat elk seizoen op een andere plek in Nederland neerstreek. Op elke locatie konden bezoekers bijdragen aan het doek.
Zij vertelden elkaar verhalen over de natuur en borduurden samen bomen, blaadjes en vogels. Zo ontstond een bos van draad op doek. Het doek is opgehangen aan een spiraalvormige constructie waardoor een metershoog ‘woud’ ontstaat dat je binnenloopt en waarin je kunt verdwijnen.