Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

3 exposities: Van Gogh, koloniale verhalen en zonnige landschappen

Niet missen: de olijfgaarden van Vincent. Wat is er momenteel zoals te zien aan kunst en cultuur? Dit zijn de tips van de redactie Nouveau! Van Gogh en de olijfgaarden Het Van Gogh Museum presenteert vanaf vandaag een tentoonstelling over de vijftien schilderijen van olijfgaarden die Vincent van ...

3 exposities: Van Gogh, koloniale verhalen en zonnige landschappen

Niet missen: de olijfgaarden van Vincent.

Wat is er momenteel zoals te zien aan kunst en cultuur? Dit zijn de tips van de redactie Nouveau!

Van Gogh en de olijfgaarden

Het Van Gogh Museum presenteert vanaf vandaag een tentoonstelling over de vijftien schilderijen van olijfgaarden die Vincent van Gogh in 1889 maakte in Saint-Rémy-de-Provence. Volgens de schilder zelf behoorden deze werken tot het beste dat hij in Zuid-Frankrijk had gemaakt.

Voor Van Gogh en de olijfgaarden komen schilderijen van over de hele wereld naar Nederland, waarvan sommige hier nooit eerder tentoongesteld zijn en andere nu voor het eerst sinds bijna een eeuw weer te zien zijn. Dankzij unieke bruiklenen uit musea in de Verenigde Staten en Europa is deze belangrijke groep schilderijen voor één keer weer samen te zien.

Van Gogh Museum tot 12 juni 2022.

Koloniale verhalen: work in progress

In de tijdelijke tentoonstelling Koloniale Verhalen: Work in Progress kijkt het Amsterdam Museum kritisch naar de sporen van het koloniale verleden in het museum. Bijna 100 jaar geleden, in 1926, kreeg Amsterdam er twee musea bij: een groot Koloniaal Instituut (het huidige Tropenmuseum) gevestigd in een van de meest monumentale gebouwen van de stad, en het Amsterdams Historisch Museum (het huidige Amsterdam Museum), gehuisvest in de oude Waag op de Nieuwmarkt.

Het Koloniaal Instituut ging over Nederlandse overzeese gebieden en het Amsterdams Historisch Museum kreeg veel oud stadsbezit in de collectie. Hoewel het stadsmuseum vanuit deze ontstaansgeschiedenis dus niet is opgericht om een representatief beeld van de stad te geven, en ook geen typisch koloniale collectie heeft, wil en moet het Amsterdam Museum vandaag de dag wel de urgente vraag stellen hoe het museum op een relevante manier kan omgaan met het koloniale verleden van Amsterdam.

Amsterdam Museum, tot en met 15 september 2022

Ries Kleijnen – Kleuretsen

Museum Valkenburg presenteert vanaf 6 maart 2022 een overzicht van het boeiende werk van de hedendaagse kunstenares Ries Kleijnen (Wijchen 1945). De landschappen van Kleijnen lijken op het eerste gezicht realistisch, maar zijn het nooit.

Kleuren spelen een belangrijke rol en hebben vooral een symbolische betekenis. In bijna elke ets is de zon terug te vinden. Naast haar creatieve manier van verbeelden, maakt ze gebruik van een combinatie van grafische technieken. Haar grafisch werk bestaat vooral uit veel-kleuretsen en uit kleuretsen in combinatie met andere technieken. Behalve het gebruik van de lijnets, aquatint en reliefdruk maakt zij ook zogenaamde puzzeldrukken.

Museum Valkenburg, tot en met 22 mei

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in