Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

3 exposities: twee keer Cobra, één keer klassiek

Waar gaan we de komende dagen eens kunst happen? De redactie Nouveau tipt twee exposities met moderne kunst en een unieke klassieke, waarin de museumzalen letterlijk in bloei staan. Humanity as a New Beginning  Het Cobra Museum toont in de Voordrachtzaal in samenwerking met Leporello Uitgevers de...

3 exposities: twee keer Cobra, één keer klassiek

Waar gaan we de komende dagen eens kunst happen? De redactie Nouveau tipt twee exposities met moderne kunst en een unieke klassieke, waarin de museumzalen letterlijk in bloei staan.

Humanity as a New Beginning 

Het Cobra Museum toont in de Voordrachtzaal in samenwerking met Leporello Uitgevers de tentoonstelling: Humanity as a New Beginning rondom het gelijknamige boek van schrijfster en emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap (Universiteit Leiden) Mineke Schipper en kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi.

Is het einde van de mensheid nabij, of is er nog hoop? Mythes van over de hele wereld geven het antwoord. Het einde van de mensheid houdt verhalenvertellers al duizenden jarig bezig. Mineke Schipper verzamelde 30 mythen en verhalen van over de hele wereld over het einde én over het nieuwe begin dat er onlosmakelijk mee verbonden is. Haar teksten inspireerden kunstenaar Yuriko Yamaguchi tot een serie kunstwerken die de gevoelens van wanhoop en het uitzicht op een nieuw begin verbeelden. Een verzameling die actueler is dan ooit.

Cobra Museum, tot en met 19 juni 2022

Constant – Religie, protest en idealisme

Constant Nieuwenhuys (1920-2005), bekend als Constant, wordt geassocieerd met Cobra en het urbanistisch visionaire project New Babylon. Dit voorjaar wijdt Museum Krona een expositie aan een minder bekende kant van zijn oeuvre: zijn religieus werk. Constants katholieke achtergrond vertaalde zich in zijn jonge jaren in Bijbels geïnspireerde schilderijen.

Na zijn breuk met de kerk verdwijnen religieuze motieven naar de achtergrond en richt zijn aandacht zich op sociaal geëngageerde en idealistische projecten. In zijn laatste periode keert religie weer terug, ditmaal als gevolg van zijn belangstelling in de kunstgeschiedenis.

De expositie belicht deze momenten, beginnend bij de Emmausgangers, zijn eerste schilderij, via het protest tegen de oorlog in Vietnam tot zijn late doeken met titels als L’Ulitima Cena en La Samaritaine.

Museum Krona in Uden, tot en met 22 mei 2022

Museum in bloei

Het gebeurt zelden: verse bloemen of planten in museumzalen. Maar toch: één keer per jaar staat het Frans Hals Museum in bloei.

De Vrienden van het Frans Hals Museum, onder leiding van bloemstylist Vibeke Struben, en vervolgens bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer voorzien de zalen vol oude meesters en hedendaagse kunst van kleurrijke en spannende bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie. Hierdoor krijgt het museum een unieke sfeer, in de periode dat de nabijgelegen Keukenhof geopend is.

Frans Hals Museum – hof, tot en met 29 mei 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in