Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

CROMHOUTHUIS AMSTERDAM

In één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen opende deze maand het vernieuwde museum Cromhouthuis zijn deuren. Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Stylistencollectief The Wunderkammer te...

CROMHOUTHUIS AMSTERDAM

In één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen opende deze maand het vernieuwde museum Cromhouthuis zijn deuren.

Cromhouthuis

Familie, macht, rijkdom en interieur. Dat zijn de thema’s van het vernieuwde museum het Cromhouthuis aan de Herengracht. Het majestueuze huis, het grootste van de vier huizen die architect Philips Vingboons ontwierp voor de familie, werd gebouwd in 1661 in opdracht van Jacob Cromhout (1608 – 1669). Het plafondstuk in de Grote Salon is geschilderd door Jacob de Wit in opdracht van een kleinzoon van de bouwheer. Het herinnert aan een van de rijkste families uit Amsterdam in de 17de en 18de eeuw.

Familiedynastie

De geschiedenis van de dynastie Cromhout zit vol ‘ups-and-downs’ en bijzondere wendingen. Tijdens de Gouden Eeuw verkeerden zij in de hoogste kringen van Amsterdam. Verschillende telgen bekleedden de functie van burgemeester waardoor hun macht en invloed in de stad was verzekerd. Zo stonden zij aan de basis van de uitbreiding van de grachtengordel en inpoldering van de Beemster. Het verhaal van de familie Cromhout wordt verteld aan de hand van objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum.

The Wunderkammer

Stylistencollectief The Wunderkammer, bestaande uit Florian Seyd en Ueli Signer, is verantwoordelijk voor de hedendaagse inrichting en aankleding van de vertrekken. Het is de eerste keer dat zij een permanente inrichting realiseren in samenwerking met een museum. Met een mix van historische kunst en kunstnijverheid in combinatie met bloemen en andere decoratieve elementen brengen zij op eigentijdse wijze de sfeer en grandeur van de Gouden Eeuw terug in het huis. Ook de museumwinkel en Café Cromhout hebben ze voorzien van een passend nieuw interieur.

Over The Wunderkammer

CHH1

Bijbels Museum – Het Cromhouthuis

Op de bovenste etages van het Cromhouthuis bevindt zich sinds 1975 het Bijbels Museum. Bezoekers maken er kennis met de veelzijdige invloed van de Bijbel op de Westerse cultuur. Naast een permanente presentatie organiseer het museum uiteenlopende publieksactiviteiten, zowel in eigen huis als daarbuiten. Speciaal voor scholen en families is er de permanente tentoonstelling ´Feest! Weet wat je viert´ over religieuze feesten.

Informatie

Locatie: Cromhouthuis

Adres: Herengracht 366-368, Amsterdam

www.cromhouthuis.nl