Cisca Dresselhuys heeft weinig vertrouwen in de coronakennis van het model.
‘Zwijg en wees mooi’, kreeg talkshow-presentatrice Sonja Barend in 1982 te horen van schilder Karel Appel. Hij zei het in het Frans: ‘Tais-toi et sois belle’, want hij woonde destijds in Parijs en dan ben je de Nederlandse taal natuurlijk snel vergeten. Nadat hij dit gezegd had, liep hij weg uit de live-uitzending. Schande vonden wij, feministen, zijn uitlating, het toppunt van seksisme, wat het natuurlijk ook was.
Nooit gedacht dat nota bene ik diezelfde woorden nu zou gebruiken, ook tegen een vrouw en wel tegen fotomodel Doutzen Kroes. Als influencer met ruim 6 miljoen (!) volgers heeft ze haar duit in het zakje gedaan over hoe Nederland de coronacrisis aanpakt. Dat zint haar helemaal niet. Volgens haar spannen media, de farmaceutische industrie, regeringen en grote bedrijven samen om ons angstig te maken. Afstand houden, handen wassen, mondkapjes, allemaal bangmakerij. Ze heeft er, naar eigen zeggen, urenlang over gelezen en gestudeerd en vraagt zich nu af waarom “het boosten van ons immuunsysteem met vitamines en voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen geen onderdeel uitmaakt van de coronabestrijding.“
En dat is dan een belangrijke influencer, lid van het gilde dat ons kabinet graag wil inschakelen om jongeren te bereiken, die het op het ogenblik niet meer zo nauw nemen met de corona-voorschriften, vooral wat betreft het houden van afstand tot anderen.
Ik begrijp best dat je als jongere (trouwens ook als oudere ) liever naar Doutzen kijkt dan naar Ferd Grapperhaus, maar dan moet Doutzen geen gevaarlijke, domme onzin uitslaan. Bij Op1 zaten deze week nog een paar van die influencers, die stoere, maar uiterst domme taal uitsloegen over het coronavirus. Zij pleitten ervoor dat je als burger je kritische kijk moet behouden en je eigen visie moet hebben op deze kwestie. Ook zij hadden er wel even tijd aan besteed om her en der wat te lezen over corona. En ja hoor, ook zij kwamen tot de conclusie dat er ‘verschillende waarheden’ zijn en dat het heel belangrijk is dat zij, als influencers, hun eigen waarheid blijven verkondigen. En die komt natuurlijk niet overeen met die van het RIVM of het kabinet. Als ik Hugo de Jonge was, zou ik nog maar even diep nadenken over de samenwerking met dit soort lieden.
Als feministe vind ik dat vrouwen altijd, overal en over elk onderwerp mogen, zelfs moeten meepraten. Maar dan wel graag met verstand van zaken. Anders is ‘Tais-toi’ op z’n plaats.
En dan ga ik nu een sinaasappel eten, Doutzen. Daarvoor doe ik even m’n mondkapje af.
Deze column verscheen eerder in Meer over Medisch