Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca Dresselhuys over haar mondhygiënist: 'Voor een normaal menselijk gesprek moet je nu betalen'

'Ik vind zo’n minutentarief in de gezondheidszorg vreemd en ongewenst.' Heb ik na jaren eindelijk een aardige nieuwe mondhygiëniste, met wie je wat anders kunt behandelen dan het flossen, prikken, poetsen en peuteren, lijkt dat extra geld te gaan kosten. Dat bevordert het ontspannen karakter van ...

Cisca Dresselhuys over haar mondhygiënist: 'Voor een normaal menselijk gesprek moet je nu betalen'

'Ik vind zo’n minutentarief in de gezondheidszorg vreemd en ongewenst.'

Heb ik na jaren eindelijk een aardige nieuwe mondhygiëniste, met wie je wat anders kunt behandelen dan het flossen, prikken, poetsen en peuteren, lijkt dat extra geld te gaan kosten. Dat bevordert het ontspannen karakter van zo’n zitting niet.

Voor een normaal menselijk gesprek, word je financieel gestraft. Want op haar rekening zag ik dat zij per 5 minuten wordt betaald. Ik moest € 96,88 betalen, zijnde zeven maal € 13,84, haar tarief voor 5 minuten. Ik blijk dus 35 minuten in haar behandelstoel te hebben gezeten, waarbij – naar schatting – toch zeker tien minuten van de tijd is opgegaan aan een prettig gesprek.

'Ik zag haar voor het eerst en wilde graag weten wie ze was'

Dat was overigens mijn eigen schuld, want ik zag haar voor het eerst en wilde graag weten wie ze was. Bij eerdere mondhygiënistes kwam het daar nooit van, die begonnen me direct vermanend toe te spreken over achterstallig onderhoud, wat niet bepaald sfeerbevorderend werkt.

Mijn vorige tandarts noemde mondhygiënistes niet voor niets mondhyena’s, overigens niet in hun aanwezigheid, hij keek wel link uit.

'Ze bleek een praatgrage ex-vluchteling uit Syrië met grootse toekomstplannen'

Maar deze nieuwe kracht bleek een praatgrage ex-vluchteling uit Syrië met grootse toekomstplannen. Na haar HBO-studie mondzorg was ze doorgegaan naar de universiteit, waar ze gezondheidskunde had gestudeerd.

Binnen afzienbare tijd wilde ze, samen met haar man, een accountant, een eigen bedrijf opzetten, waar ze doordeweeks als betaalde mondhygiëniste zou werken en in de weekenden gratis mondzorg zou verlenen aan asielzoekers en andere mensen, die geen geld hebben voor dit soort medische zorg.

Nu ik dus eindelijk een aardige mondhygiëniste heb getroffen, laat ik me niet weerhouden om een prettig gesprek te voeren, ook als dat meer geld kost.

'Is een minutentarief niet meer iets voor een advocatenkantoor?'

Overigens vind ik zo’n minutentarief in de gezondheidszorg heel vreemd en ongewenst, meer van toepassing op advocaten van het kaliber Spong, Plasman en Knoops. Vergelijkbare zorgverleners als chiropractors, fysiotherapeuten en medisch pedicures vragen voor een behandeling van ongeveer een half uur respectievelijk 60, 45 en 40 euro. En mijn huisarts krijgt € 10,59 euro voor een consult van 20 minuten. Om alles even in perspectief te zetten.

De tarieven van mondhygiënistes (voor 95% vrouwen, mannen zien klaarblijkelijk niets in dit beroep) zijn vastgesteld door de NZA (De Nederlandse Zorgautoriteit).  Bij navraag krijg ik een heel exposé, waarom de tarieven zijn zoals ze zijn.

'De mondhygiënistes lijken buitengewoon goede lobbyisten hebben gehad'

Ik kan er weinig logica in ontdekken, behalve het idee dat de mondhygiënistes buitengewoon goede lobbyisten hebben gehad. Of, en dat is waarschijnlijker, dat de tandartsen, bij wie veel van hen in dienst zijn, hier een gaatje hebben gevonden om hun eigen inkomsten op te vijzelen.  

De NZA-beleidsmedewerker gaf me uiteindelijk de raad om, zodra ik in de behandelstoel zit, te vragen: 'Hoe lang gaat deze behandeling duren en hoeveel kost me dat?' Volgens mij niet bepaald de beste manier om tot een ontspannen behandeling te komen.

Hoe dan ook: ik hoop dat mijn zorgverzekeraar mijn rekening vergoedt, want het zou toch eeuwig zonde zijn, dat ik vanwege de kosten geen aardig gesprek meer zou kunnen voeren met de eerste aardige mondhygiëniste in mijn leven.

Deze column verscheen eerder in Meer over Medisch

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in