Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca Dresselhuys: 'Maak je leven leuker, wees eens een beetje aardig'

Wat vriendelijkheid kost weinig moeite en levert ontzettend veel op. Mijn beste vriendin kreeg een ergotherapeute op bezoek, met de bedoeling dat haar huis eens goed zou worden bekeken op onveilige situaties. Ze is in de loop der jaren namelijk geregeld gevallen, waarbij ze vaak iets brak: een en...

Cisca Dresselhuys: 'Maak je leven leuker, wees eens een beetje aardig'

Wat vriendelijkheid kost weinig moeite en levert ontzettend veel op.

Mijn beste vriendin kreeg een ergotherapeute op bezoek, met de bedoeling dat haar huis eens goed zou worden bekeken op onveilige situaties. Ze is in de loop der jaren namelijk geregeld gevallen, waarbij ze vaak iets brak: een enkel, een pols, een heup – ze komt er zelden met alleen een blauwe plek vanaf.

Een kritische blik naar eventuele obstakels in haar huis was dus geen overbodige luxe

Onlangs brak ze weer eens een pols, wat extra lastig was omdat ze een rollator gebruikt. Een kritische blik naar eventuele obstakels in haar huis was dus geen overbodige luxe. De ergotherapeute was tevreden over de woning: alles gelijkvloers en geen enge drempels, losliggende kleedjes of donkere hoekjes.

Omdat het al een hele tijd warm, droog weer was, keek mijn vriendin zorgelijk naar de nieuwe planten in haar tuin. Hadden die geen water nodig? Maar sjorren aan de zware, opgerolde tuinslang zag ze niet zitten. Dat vond de ergotherapeute heel verstandig. Maar nu ze er toch was, kon zij best de tuin even sproeien, dus stroopte ze de mouwen op en ging aan de slag.

Een kopje koffie drinken met een eenzame cliënt is al helemaal verboden

Dat zat vast niet in haar taakomschrijving. Vandaag de dag al helemaal niet. We horen niets anders dan klachten over het tekort aan personeel in de thuiszorg. Stramme bejaarden moet het liefst zelf hun steunkousen aan- en uittrekken en ze moeten zichzelf douchen, met gevaar voor eigen leven. Een kopje koffie drinken met een eenzame cliënt is al helemaal verboden. Alle verboden en geboden lapte deze ergotherapeute aan haar laars door de tuin te sproeien.

Dat zou Adriaan van Dis hebben toegejuicht. Die heeft tegenwoordig als stelregel dat hij elke dag vijf aardige dingen doet, waarmee hij niet alleen de medemens, maar ook zichzelf opvrolijkt, vertelde hij me onlangs.

Het gaat om zaken als iemand laten voorgaan in de rij bij Albert Heijn, een paar euro bijpassen

Aardige dingen doen of zeggen vergt geen bovenmenselijke inspanning, althans niet voor hem. Voor mij ook niet, want het gaat om zaken als iemand laten voorgaan in de rij bij Albert Heijn, een paar euro bijpassen als iemand bij de kassa geld tekort komt of een praatje aanknopen met een Oekraïense of een andere vluchteling, als die op je pad komt.

Ook is het aardig – en totaal geen moeite – om tegen mensen te zeggen dat ze er goed uitzien of een compliment te sturen aan een collega als die een mooi verhaal of goed boek of tv-programma heeft gemaakt. Dankzij de mail is dat allemaal heel makkelijk te doen. Een berichtje is zo getikt en verzonden, fluitje van een cent.

De keerzijde van mijn complimenteuze aard is dat ik ook makkelijk iets zeg als mensen chagrijnig hun werk doen

De keerzijde van mijn complimenteuze aard is dat ik ook makkelijk iets zeg als mensen chagrijnig hun werk doen. ‘U hebt er vandaag niet zoveel zin in, volgens mij,’ zeg ik tegen een knorrige caissière.

Gevaarlijk.

Haar hele familie kan wel met corona in bed liggen, waardoor zij voor tien zieken moet koken en de was doen. Maar zelfs als dat zo zou zijn, hoef ik daar als klant niet onder te lijden. Ik heb corona per lot van rekening niet uitgevonden. Bovendien: door niet voor de zelfscankassa te kiezen, hou ik haar arbeidsplaats in stand.

Dus alle reden om aardig te zijn, tegen mij.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in