Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Champagne, prosecco, crémant of cava - wat het verschil?

Wie op zoek gaat naar een feestelijk flesje heeft ruime keuze. Maar wat is nu precies het verschil tussen al die bruisende wijnen?

vrouw retro champagne

Wie op zoek gaat naar een feestelijk flesje heeft ruime keuze. Maar wat is nu precies het verschil tussen al die bruisende wijnen?

Champagne

Als een mousserende wijn niet uit de Franse streek Champagne komt, mag ie geen champagne heten: de naam is beschermd en de productiewijze aan veel regels onderhavig. De wijn wordt gemaakt van verschillende druivenrassen (de meest gebruikte zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier) volgens de Méthode Traditionelle.

The Great Gatsby

De belletjes ontstaan omdat de flessen minimaal vijftien maanden in kelders op smaak liggen te komen. Een fles champagne kun je goed een paar jaar bewaren. Het is een exclusieve drank, waar een prijskaartje aan hangt: voor een goede fles betaal je rond de 30 euro.  

Crémant

Hustle

Ook crémant is mousserende wijn die wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle, maar dan in streken als de Loire, Bourgogne of Elzas. Het is een uitstekend alternatief voor champagne: zelfde juichende bubbels voor een veel vriendelijkere prijs. Heel eerlijk? Een goede crémant is lekkerder dan een middelmatige champagne en kost zo'n 15 euro.

Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijn, meestal afkomstig uit de Spaanse regio Penedès. De manier waarop het wordt gemaakt, lijkt veel op champagne, compleet met een tweede vergisting per fles.

Nouveau

Cava is iets milder van smaak dan champagne en wordt vaak met de Methode Tradionelle gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Het grootste verschil met champagne is dat cava aanzienlijk betaalbaar is (gemiddeld een tientje per fles) en korter op de fles rijpt, zo'n negen maanden. Je drinkt cava het beste jong, na een jaar holt de smaak achteruit.

Prosecco

Deze Italiaanse bruiswijn wordt gemaakt van één druif, de Glera. Waar champagne en cava een tweede gisting op de fles krijgen, heeft die bij prosecco in een tank plaats.

Real Housewives

Je drinkt prosecco – het is een wat fruitige bubbelwijn – het beste jong, van rijpen wordt ie niet smakelijker. Voor de prijs hoef je geen tweede hypotheek af te sluiten: ze zijn al verkrijgbaar voor € 7,50 per fles.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images