Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Alternatieven voor de dreigende pastacrisis!

Oplossingen in de Categorie Luxeproblemen. Nu Oekraïne, ook bekend als een van de graanschuren van Europa, andere dingen aan het hoofd heeft dan akkers bebouwen en oogsten, stijgt de graanprijs. "We gaan binnenkort meer betalen voor brood, meel en koekjes. De verwachting is dat de graanprijs met ...

Alternatieven voor de dreigende pastacrisis!

Oplossingen in de Categorie Luxeproblemen.

Nu Oekraïne, ook bekend als een van de graanschuren van Europa, andere dingen aan het hoofd heeft dan akkers bebouwen en oogsten, stijgt de graanprijs.

"We gaan binnenkort meer betalen voor brood, meel en koekjes. De verwachting is dat de graanprijs met 30 procent zal stijgen als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, zegt Martijn Rol, sectormanager food bij Rabobank, tegen Nu.nl.

"En de prijs van zonnebloemolie zal ook fors toenemen, waardoor de prijzen van andere oliën stijgen, wat weer doorwerkt in producten zoals shampoo of sauzen", vertelt Rol. "De consument gaat dit hoe dan ook merken."

Glutenvrij

Nu kan er gelukkig van aardig wat andere ingrediënten brood worden gebakken en ook voor pasta zijn er alternatieven. Je zou eens kunnen kijken in het glutenvrije assortiment, waar de pasta's vaak zijn gemaakt van rijst, maïs en sorghum. Dat maakt ze rijk aan koolhydraten, maar qua smaak en beet lijkt het veel op pasta van tarwe.

Courghetti 

Het gezondste alternatief is courghetti, waarbij je met een spiralizer sliertjes maakt van een stevige courgette.

Kom niet in de verleiding ze te gaan koken, een half minuutje meebakken met andere ingrediënten of in een vergiet heel even overgieten met kokend water zorgt ervoor dat ze beet houden. Lekker met pesto! 

Andere potentiële groentennoedels: bietjes, wortels en zoete aardappel kun je ook (met enige kracht) aan een spiralizer onderwerpen. Omdat hier heel weinig koolhydraten inzitten, moet je wel zorgen voor een goed vullende saus, om niet heel snel weer te rammelen van de honger.

Peulpasta

Nog een prima alternatief: pasta van peulvruchten. Die bevatten veel vezels en eiwitten en zijn vrij neutraal van samen, zodat ze prima samengaan met tomatensaus of kaassaus. Peulpasta moet iets langer koken dan standaard pasta en je kiest het best compacte vormen, zoals fusilli of farfalle.

Soba en rijstnoedels 

Iets meer in de buitencategorie zijn ↑ soba (boekweitnoedels) en de rijstnoedels die je in Aziatische keukens aantreft. Soba kan voor zware spaghetti doorgaan, je hebt er minder van nodig voor een portie. Rijstnoedels verschillen qua beet, smaak en mondgevoel wel behoorlijk van klassieke pasta, maar met gehakt en champignons of in een salade met vis doen ze het prima.

Kelppasta

Laatste alternatief: zeewierpasta, zoals I sea pasta. Koolhydraatarm met een prima beet en je hebt er weinig van nodig. Bovendien de enige die tagliatelle-achtige slierten biedt. Je moet even door de geur tijdens het koken heen, qua smaak is het vrij neutraal en een uitstekende combinatie met garnalen, zalm en rivierkreeftjes of groenten.   

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in