9 populaire vakantiebestemmingen die wij links laten liggen (en waar we dan wél heen gaan)

9 populaire vakantiebestemmingen die wij links laten liggen (en waar we dan wél heen gaan)

Natuurlijk zijn we dól op Barca en de uitspraak "Eerst Venetië zien en dan sterven" bestaat ook niet voor niets, maar in het hoogseizoen is het in deze steden echt bijna niet te doen, zo druk. Dan kijken we toch liever iets verder naar een nog onontdekt pareltje.

Déze 10 bestemmingen laten we dit jaar aan ons voorbij gaan en dít zijn de pareltjes waar we dan wel van onze welverdiende vakantie genieten.

1. Isle of Skye, Schotland

Het grootste eiland van Schotland en ook meteen de meest drukbezochte. Er zijn al strengere regels en boetes opgelegd aan de toeristen die de vrede verstoren. Wil je het toch echt bekijken? Ga dan buiten het hoogseizoen, maar wel rond de zomer, want het weer is grillig.

Of wijk uit naar de eilanden Muck en Eigg. Die zijn ook echt waanzinnig mooi.

2. Venetië, Italië

Het massatoerisme is hier al jaren een probleem, want Venetië bezoeken staat bij veel mensen op het verlanglijstje. Door de cruise-schepen en toeristen uit heel de wereld, zakt de stad bijna letterlijk door zijn voegen.

Er komen zo'n 30 miljoen toeristen per jaar! Er zijn nu zelfs toegangspoorten naar de stad om de toestroom te faseren.

Buiten het hoogseizoen is het nog wel te doen en vermijd het 'cruise-seizoen'. Zoek je een alternatief? Het Franse Annecy is een aanrader of ga naar het Zwitserse Bern.

3. Santorini, Griekenland

Vanwege het massatoerisme hebben de autoriteiten van Santorini een limiet gesteld aan het aantal toeristen die via een cruiseschip op het eiland aankomt. Het eiland is práchtig, maar wordt overspoeld door bezoekers, zo jammer!

Als je dan toch die wereldberoemde zonsondergang wil bekijken, overnacht dan in een lokale Airbnb of Bed & Breakfast. Als alternatief kan je ook het eiland Naxos bezoeken.

4. Taj Mahal, India

De Taj Mahal wordt jaarlijks door ongeveer 8 miljoen toeristen bezocht – wat zorgt voor een chaotische en onvergetelijke ervaring.

Het gebied rond de Taj Mahal is daarom ook zwaar vervuild van toeristen. De autoriteiten hebben nu dan ook besloten om de verkoop van kaartjes te beperken.

Als je dit wonder toch wil gaan bezoeken, ga dan langs rond zonsopgang. De poortjes gaan om 6 uur open en het is prachtig om te zien.

5. Parijs, Frankrijk

Als het echt je droom is om Parijs nog een keer te bezoeken, probeer dan de ergste toeristenmassa’s te vermijden door vooraf al je ticket voor de bezienswaardigheden te bestellen of buiten het hoogseizoen te gaan.

er zijn genoeg romantische Franse steden die ook de moeite waard zijn. Voor de tortelduifjes is Mont Saint-Michel in Normandië bijvoorbeeld een uitstekende bestemming.

6. Bali, Indonesië

Een van de grootste problemen gerelateerd aan het massatoerisme van Bali is de drukte rondom de tempels en bekende bezienswaardigheden. De populaire stranden van het eiland kunnen zelfs wel eens vol zijn in het hoogseizoen. 

Je kan gelukkig nog steeds naar Bali afreizen en een geweldige vakantie hebben als je de drukste toeristische trekpleisters vermijdt. Het eiland heeft genoeg mooie plekjes die nog niet in de reisgidsen staan. ga lekker op onderzoek uit!

7. IJsland

Het constante toenemende aantal toeristen in IJsland heeft ook bezienswaardigheden zoals de Blue Lagoon aangetast. Hoewel de VVV van IJsland nog steeds gelooft dat het eiland het aantal toeristen aankan, zijn ze wel bezorgd over het effect dat al deze toeristen hebben op de natuur.

Als je nog steeds wilt gaan, zoek dan alternatieven voor de bekende bezienswaardigheden. Er zijn veel lagunes op IJsland die echt de moeite waard zijn buiten de Golden Circle vind je ook prachtige landschappen.

8. Dubrovnik, Kroatië

Massatoerisme in Dubrovnik piekte een paar jaar geleden toen UNESCO dreigde de status van werelderfgoed in te trekken vanwege het massatoerisme. Maar hierna nam de stad drastische middelen om het aantal toeristen te verminderen.

Evengoed blijft het druk en is het soms over de hoofden lopen in de smalle straatjes van de oude binnenstad. Als je toch gaat, boek dan buiten het hoogseizoen en probeer de cruiseschepen zoveel mogelijk te vermijden.

Split is ook een goed alternatief. De stad ligt meer in het noorden, maar is ook een heel mooie middeleeuwse stad.

9. Barcelona, Spanje

In 2016 kwamen 34 miljoen toeristen naar de stad - een stijging van 25% sinds 2012. Als de straten als La Rambla overslaat is het evengoed nog een fijne stad om te bezoeken.

En als er dingen zijn die je écht wil zien, koop dan van tevoren kaartjes zodat je de wachtrij vermijdt. 

Kijk eens verder dan Barcelona, naar Valencia, Sevilla of Bilbao. Stuk voor stuk ook héélijke bestemmingen.

Bron: www.holidayguru.nl. Beeld Venetië: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in