Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

8 redenen om nu planten in je tuin te zetten

Winterklaar maken is zó vorige eeuw. Bij in het najaar in de tuin werken, denk je vermoedelijk vooral aan opruimen en de tuin winterklaar maken. Dat kun je natuurlijk gewoon doen, maar er is ook iets voor te zeggen om juist nu de boel wat op te fleuren. 1 Planten overleven vaker  Een van de weini...

8 redenen om nu planten in je tuin te zetten

Winterklaar maken is zó vorige eeuw.

Bij in het najaar in de tuin werken, denk je vermoedelijk vooral aan opruimen en de tuin winterklaar maken. Dat kun je natuurlijk gewoon doen, maar er is ook iets voor te zeggen om juist nu de boel wat op te fleuren.

1 Planten overleven vaker 

Een van de weinige voordelen van klimaatverandering is dat de kans op heel strenge winters daalt, zodat wat sterkere planten met mooie bladeren  (klimop, heuchera)...

...en siergrassen de komende maanden voor volop kleur kunnen zorgen. Bijkomende meevaller: het weer is koel en aan de vochtige kant, zodat je niet eindeloos in de weer hoeft te zijn met begieten.  

2 Minder beestjes 

De meeste plantenetende beestjes zijn aan het einde van de zomer al afgezwaaid, dus je hebt veel minder werk aan zaken als bladluis en meeldauw & co.  

3 Maak het je makkelijk!

Voer gevallen blad niet af, maar verspreid het over de borders: minder werk, beste plantenvoeding ooit én het vormt een isolatielaagje, mocht het toch gaan vriezen.

4 Sla je slag!

Vaste planten zijn altijd goedkoper in het najaar. Misschien dat de blaadjes er op dit moment niet op hun mooist uitzien, maar volgend jaar maken ze dat helemaal goed. Voordeel van vaste planten: als ze eenmaal zijn aangeslagen, heb je er amper omkijken naar. Dit is trouwens ook een prima tijd om pollen te scheuren en planten zo te vermeerderen. Wel even goed water geven.

5 Timing is álles 

Vaste planten nu in de grond zetten, geeft ze genoeg tijd om te settelen voor ze in 'winterslaap' gaan. Bovengronds mag er wat afsterven, in de aarde wordt er driftig aan uitbreiding van het wortelstelsel gewerkt. Zorg wel voor voldoende water, tot de vorst intreedt. Planten, heesters en bomen zijn zo veel beter bestand tegen de warmte van het komend voorjaar en de komende zomer.

6 Investeren meer vrije lentetijd

Hoe meer je nu plant, hoe minder werk je aan je lentetuin zult hebben.

7 Bolletjes vol kleur!

Bollen als tulpen, krokussen, hyacinten, druifjes en narcissen moeten nu de grond in om in het vroege voorjaar voor kleur te kunnen zorgen. Wie subtiel wil arrangeren moet dat vooral doen, in de praktijk ben je op een grauwe februaridag dolgelukkig met een paar kakelbonte schalen in rood, geel en blauw, dus steek er niet teveel werk in.

8 Gazon om te zoenen 

Mocht het gazon er wat haveloos bijliggen, dan is dit het moment voor eens lekker verticuleren en bijzaaien. Het is nog licht en warm genoeg om het zaad te laten kiemen en het krijgt alle kans om te wortelen, omdat er even niemand op ligt.

Foto's (c) Mooi wat planten doen, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in