Heb je er nog iets aan toe te voegen?
Het Nieuwe Normaal is nog vooral het Nieuwe Abnormaal. Niks niet funshoppen, maar 'doelmatig winkelen' en op aangegeven stippen met anderhalve meter afstand geduldig in de rij wachten tot je überhaupt naar binnen mag.
Wachtkamers zien er uit als iets uit de DDR: geen tijdschriften, geen speelgoed voor de kinderen, geen folders. Stoelen genoeg, maar afgeplakt met tape: je mag niet gaan zitten waar je wilt. En bij de dierenarts mag maar één baasje naar binnen, met handschoenen en een mondkapje.
Al die maatregelen, hoe begrijpelijk en noodzakelijk ook, hebben het contact behoorlijk ontmenselijkt. Je zou de enige niet zijn die zich onterecht regelmatig teveel of ongemakkelijk voelt, met al die schermen en mensen die je (goedbedoeld!) de rug toekeren om te passeren. Hoog tijd dus, voor wat post-lockdown etiquette.
Blijf groeten
Het lijkt misschien zinloos op afstand, maar iemand even een glimlach schenken (of als die achter een mondkapje zit: een knikje) is toch een teken dat je de ander gezien hebt . Belangrijk in het sociale verkeer, nu zoveel expressie, waar we normaal gesproken afhankelijk van zijn om iemand te 'lezen', is weggevallen. Alternatief: korte hoofdbuiging, kleine zwaai of gewoon 'Hallo!' roepen. Het doet wonderen voor de sfeer en de stemming in het openbaar.
Wees gul met gel
Handgel is het post-lockdown equivalent van een pepermuntje: neem je zelf een drupje, dan bied je ook de mensen om je een klodder aan.
Handel à la Jane Austen
Er zijn altijd onbedachtzamen die in de supermarkt dwars door alle aanwijzingen heen rammen. Een nadrukkelijke stap achteruit en een hoofs gebaar dat ze voor mogen is sturender en effectiever dan een dodelijke blik. Aardig gebaar: de mensen even bedanken die je winkelwagentjes hebben gedesinfecteerd of die jou de ruimte geven.
Liever geluk dan gelijk
Bos, park, recreatiegebied – ze worden overbevolkt met hardlopers, wielrenners en recreanten die geen enkel benul hebben van wat anderhalve meter is. Vriendelijk 'denk even aan de anderhalve meter' zeggen is bijna een garantie om afgesnauwd te worden met een 'Blijf toch gewoon thuis!' IJzeren wet: hoe meer mensen tot zo'n groepje behoren, hoe meer lak ze hebben aan a) de afstand en b) een verzoek.
Hoewel je volledig in je recht staat en het gelijk aan je kant hebt, kun je in dit geval beter uitwijken dan de confrontatie aangaan. Het laatste levert, behalve stress, niets op. Nadrukkelijk opzij stappen en ze laten passeren is wel een lekkere passief-agressieve manier om je punt te maken, zeker als je ze ook nog eens buitengewoon vriendelijk en opgewekt groet (faux kuchje optioneel).
Draag je masker goed
Ben je ergens waar een gezichtsmasker verplicht is, draag het dan goed over je neus en kin en hou het op. Ook als je bril beslaat. Ook als je het irritant vindt. Praatje? Babbel door het masker heen, trek het niet naar beneden. Een masker onder je kin schuiven is een faux pas (en het mag ook gewoon niet).
Verlaag je niet tot corona-shaming
Het is verleidelijk om anderen de maat te nemen omdat ze aan het verbouwen zijn, een feestje geven of hun ouders bezoeken. Hun beslissing, de consequenties zijn ook voor hen. Het enige wat je kunt doen, is hen behandelen als een potentiële brandhaard van Wuhanse proporties. Doe er niet aan mee, bemoei je er niet mee. Klikken over kleine overtredingen is nog net zo onchic als pre-lockdown. De politie bellen mag overigens wel als een bijeenkomst alle trekjes van een impromptu Lowlands krijgt.
Hou een beetje rekening met anderen
Nu we veel meer thuis zijn, is geluidsoverlast een dingetje aan het worden. Weersta de verleiding om de hele dag door met hogedrukspuiten en schuurmachines in de weer te zijn en maak afspraken over klustijden zodat de buren af en toe even op adem kunnen komen tussen al het geklop en geboor door.
Ben je een van de gelukkigen met een (opzet)zwembad in de tuin, besef dan dat het geluid niet ophoudt bij de schutting – kinderen hoeven niet per definitie vele decibellen te produceren bij het spelen. Dat geldt ook voor telefoongesprekken die je in het zonnetje op de speaker voert: bedenk dat de buren elk woord kunnen horen. Beetje rekening houden met elkaar maakt het Nieuwe Abnormaal beslist gemakkelijker!
Foto © iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in