Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 boekentips van de Nouveau-redactie

Een rondje langs de redactieleden van Nouveau om hen te vragen naar hun favoriete boek. Dat geeft weer veel lees-inspiratie voor de komende tijd! Claudia Straatmans, Hoofdredacteur:  Ben sinds tijden gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Misschien geen voor de hand liggende keuze van een hoof...

7 boekentips van de Nouveau-redactie

Een rondje langs de redactieleden van Nouveau om hen te vragen naar hun favoriete boek. Dat geeft weer veel lees-inspiratie voor de komende tijd!

Claudia Straatmans, Hoofdredacteur: 

Ben sinds tijden gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Misschien geen voor de hand liggende keuze van een hoofdredacteur van een glossy, maar wat een gruwelijk fascinerende periode.

En opeens blijkt er nog een leuke blonde vrouw dezelfde fetisj te hebben. Herien Wensink (theaterrecensente Volkskrant) schreef met ‘Kleihuid’ een doordringende beschrijving over de relatie tussen twee soldaten, met levensechte beschrijvingen over het leven in een loopgraf.

Marion Florusse, Chef teks/human interest

Mijn favoriete boek van de laatste jaren was heel lang Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Een openbaring dat na de mooie werken van alle groten uit de decennia ervoor, mijn helden waren Jan Wolkers, Gerard Reve en Hugo Claus, boeken weer aan je vreten als je ze begint te lezen.

Mijn nieuwe favoriet is ook van Wieringa, niets aan te doen, De heilige Rita doet iets met je vanaf de eerste regel tot de laatste en ja, jammer als het uit is, maar het mooie is dat je Wieringa’s boeken – net als die van zijn illustere voorgangers – makkelijk vaker kunt lezen. 

De heilige Rita is ontluisterend, spannend, geestig en magistraal.

Wies Verbeek, Coördinator Lifestyle/ageless

Het Smelt van Lize Spit is al even uit, maar ik ben er nog steeds van onder de indruk.  Het gaat over het meisje Eva dat wraak neemt op het dorp waarin ze is opgegroeid. Nergens in jaar jeugd heeft ze zich veilig en geborgen gevoeld en dat voel je door het hele boek heen.

Het is geen vrolijk boek, Het Smelt laat je eerder verslagen achter, maar het is zo knap gemaakt dat het zó de moeite waard is om te lezen. Wat ik nu heel graag wil lezen is De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld.

Ze schijnt net indrukwekkend te schrijven als Lize Spit.

Anita Willemars, Coördinator Mode

Een hartveroverend verhaal over een Russische vrouw ten tijde van de grote deportaties in Rusland.

Het is zeker geen geschiedenisboek, maar het persoonlijke verhaal van Zulajka, hoe zij als vrouw eerst haar wrede echtgenoot overleefd, en na een treinreis van een half jaar uiteindelijk haar weg vindt in Siberië.

Je gaat echt van haar houden.

Het boek is zo liefdevol, persoonlijk en meeslepend geschreven dat het bijna niet anders kan dan dat het geschreven is door haar kleindochter Guzel Jachina, die diverse prijzen heeft gewonnen met dit boek.

Margreet Nanning, Brandmanager

Mijn favoriete boek is ‘de Heilige Rita’ van Tommy Wieringa. In dit boek neemt Tommy ons mee naar het landschap van zijn jeugd in een gehucht aan de Duitse grens.

De Heilige Rita gaat over de lethargie van het dorpsleven en over vriendschap maar bovenal over de band tussen vader en een opgroeiende zoon. Tommy beschrijft het leven van de hoofdpersoon Paul Kruzen vol weemoed maar hij wordt nooit sentimenteel.

Weer een parel van een boek van deze bijzondere schrijver. Én een leuk laatste nieuwtje: De Heilige Rita is genomineerd voor een Libris Literatuurprijs.

Inge van der Steeg, Digital producer

Thriller nieuwe stijl, Hitchcockiaans kanteling van perspectief. In één adem uitgelezen, een perfecte psychologische thriller. En het einde: nooit verwacht.

Jane vindt na een lange zoektocht een huis in Folgate Street. Een nieuwe start in een nieuwe woning.

Bij haar eerste bezoek wordt ze verliefd op het bijzondere gebouw en zeer gecharmeerd van de beroemde architect. De aparte regels die horen bij het contract neemt ze op de koop toe: geen boeken, geen foto’s en geen persoonlijke eigendommen.

Als ze hoort dat de vorige huurster, Emma die verrassend veel op haar leek, een onverwachte dood is gestorven, gaat ze op onderzoek uit en probeert de waarheid te achterhalen.

Merijn van den Boom, Coördinator Nouveau online

Arthur Japin is zo’n schrijver voor wiens nieuwste boek ik naar de winkel ren. Zijn hoofdpersonen hebben vaak echt bestaan, wat ik een pluspunt vind. Japin doet uitgebreid onderzoek en schrijft in beeldrijke taal over hoe het gegaan zou kunnen zijn. Deels fictie, deels non-fictie dus.

Mijn favoriet van de laatste jaren is Vaslav. Een verhaal over de enorm getalenteerde Russische balletdanser Vaslav Nijinsky.

Echter door zijn talent, wil iedereen iets van hem. Zijn vrouw, zijn minnaar, het publiek… Het gaat hem uiteindelijk tegenstaan. Hij wil floreren en ook weer niet, een boeiende worsteling.

Dit karakter heeft me zó geraakt dat ik, sinds het lezen van het boek, een foto van Nijinsky in zijn hoogtijdagen in mijn huis heb staan.