Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 heerlijke tips voor een slanke barbecue

Oh, wat zijn we dol op buiten eten! Als het weer het toelaat, gaat de bbq aan. Maar deze zomer willen we ook nog een beetje strak in ons velletje zitten. En dan is de barbecue een gevaarlijke dikmaker. Want die sausje en dat brood, die horen er toch echt een beetje bij? En van zo'n sappig worstje...

5 heerlijke tips voor een slanke barbecue

Oh, wat zijn we dol op buiten eten! Als het weer het toelaat, gaat de bbq aan. Maar deze zomer willen we ook nog een beetje strak in ons velletje zitten. En dan is de barbecue een gevaarlijke dikmaker. Want die sausje en dat brood, die horen er toch echt een beetje bij? En van zo'n sappig worstje nemen wij niet graag afscheid. Gelukkig is er genoeg lekkers te bedenken. 

Daarom even een kleine handreiking voor een calorie-arme barbecue. Je gasten kunnen zich naar hartenlust storten op de hamburgers, saté (+ saus natuurlijk) en kruidige worstjes, jij trekt een ander plan. Óf verras ze juist met wat nieuwe recepten.

1. Ga voor vis

Garnalenspiesjes en zalmmoot doen het heel goed op de grill. Of pak uit met een stukje duurzaam gevangen tonijn. Er is bijna niets lekkerders van de grill. Of maak een vispakketje in folie met wat verse kruiden, knoflook en tomaat. Gezonder en calorie-armer dan welk stukje vlees dan ook.

Ook leuk: een hele vis van de grill. Vul een forel met kruiden en grill deze in een pakketje of een visvorm alsof je aan een meer in Frankrijk zit.

2. Laat de sausjes staan

Je doet ons met weinig meer plezier dan een stukje vers stokbrood dat je in het voorbijgaan in de satésaus laat zakken. Echt, we kunnen er van blijven eten. En saté zonder saus? Mwah. Of een hamburger op een kaal broodje? Zo is het toch niet bedoeld.

Maar die sauzen zijn dé dikmakers van de barbecue. Kan je écht niet zonder mayonaise? Leng deze dan aan met wat yoghurt. Een stuk frisser en het scheelt toch weer.

Of maak met magere yoghurt je eigen tzatziki. Met een goed stuk vlees, taalt niemand meer naar die volvette variant.

Ook een goede vervanging: kruiden. Maak een rub voor je vlees zodat het ultiem smaakvol is of ga voor een dressing op basis van olijfolie en kruiden. Als je eenmaal een stukje entrecote met de Argentijnse dressing chimichurri hebt gegeten, wil je nooit meer anders.

3. Kies voor mager vlees

Kip, kalkoen en biefstuk zijn magere vleessoorten die het goed doen op de barbecue. Die worstjes en hamburgers bevatten nu eenmaal veel vet (daarom zijn ze ook zo lekker, maar ja).

Je kan voor jezelf een magere hamburger of een kipworstje halen als je toch gewoon mee wil doen met de rest. 

4. Gegrilde groenten

Puntpaprika's, maïskolfjes, champignonspiesen, gepofte aardappel, courgette en moeten we nog even doorgaan? Maak kleurrijke spiesen of groentepakketjes met kruiden die een feestje voor de smaakpapillen zijn.

Kies bijvoorbeeld één goed stuk vlees of vis en vul de rest van de barbecue aan met een lekkere salade en groenten van de grill. Heerlijk!

5. Pas op met die koolhydraten

Wat is een barbecue zonder brood? Zeker als je nog even zit te wachten tot de kolen heet zijn, is het heerlijk om wat stokbrood of Turks brood in die sausjes te dippen. Doe dat maar niet, die kun je echt meteen op je heupen plakken.

Als je toch wil snaaien? Kies dan voor wat rauwkost om met die tzatziki te knabbelen. Of vervang je klassieke friszure aardappelsalade voor een groene salade of een tomatensalade met heldere dressing.

6. Pimp je water

Dat wijntje drinkt O zo lekker door op dit soort avonden. Natuurlijk is dat genieten geblazen, maar probeer af te wisselen met water. Voordeel: minder hoofdpijn morgen en minder stiekeme calorieën.

Maak ijskoud water met citroenschijfjes en komkommer bijvoorbeeld. Ziet er ook nog eens heel leuk uit en lékker. Of wat verse gember en munt. Dan geniet je daarna ook weer meer van dat wijntje, geloof ons.

Bonustip:

Ga voor een gezond toetje van de grill! Voor veel mensen eindigt de barbecue als het vlees op is en de buiken gevuld. Misschien is er nog een traditionele marshmellow voor de kinderen toe.

Maar ananas, perzik en zelfs watermeloen zijn fan-tas-tisch lekker op de barbecue. Met een beetje honing en verse munt, weet je niet wat je proeft. En het ziet er ook nog eens geweldig uit.

Maar bovenal: geniet. Avonden zoals deze zijn om te koesteren.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in