Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 feitjes die u waarschijnlijk nog niet wist van Coco Chanel

Gabrielle 'Coco' Chanel zei ooit: "Mode is vluchtig, maar stijl is voor eeuwig." Dit jaar zou de couturier 133 zijn geworden, en meer dan een eeuw later, is onze fascinatie voor Coco niet minder geworden. Daarom, vijf dingen die u misschien niet wist van Mademoisselle Chanel. 1 - Coco Chanel bego...

5 feitjes die u waarschijnlijk nog niet wist van Coco Chanel

Gabrielle 'Coco' Chanel zei ooit: "Mode is vluchtig, maar stijl is voor eeuwig." Dit jaar zou de couturier 133 zijn geworden, en meer dan een eeuw later, is onze fascinatie voor Coco niet minder geworden. Daarom, vijf dingen die u misschien niet wist van Mademoisselle Chanel.

Coco

1 - Coco Chanel begon als een hoedenmaakster en maakte eenvoudige strohoeden die modieus beschouwt werden op dat moment. “De vrouwen die ik zag bij de races droegen enorme broden (hoeden van stro) op hun hoofd, gemaakt van veren of vruchten… maar het ergste van alles: hun hoeden pasten niet eens op hun hoofd”. In 1910 opende zij haar eerste winkel op 21 Rue Cambon in Parijs onder de naam Chanel Modes. Ze verkocht daar haar hoeden en dat werd ook haar kenmerk. Toen fotograaf Douglas Kirkland drie weken meeliep met Coco Chanel, dat later voor een visuele memoires werd gebruik, Coco Chanel: Three Weeks/1962, had hij haar nog nooit zonder hoed gezien.

2 - Chanel No. 5 was één van de eerste geuren die is vernoemd naar de ontwerper. Nummer 5 is gekozen, zoals gezegd wordt, als eerbetoon aan Chanel haar geluksgetal. Het verhaal gaat als volgt: in 1920 krijgt Ernest Beaux – een in Rusland geboren Fransman en voormalig parfumier van de tsaren in Rusland – de opdracht van Chanel om haar debuut parfum te creëren. Na 10 maanden hieraan gewerkt te hebben legde Beaux 10 verschillende flesjes neer, genummerd van 1-5 en 20-24. Chanel koos voor de vijfde, misschien op blind vertrouwen. Ze vertelde aan Beaux: “Ik presenteer mijn jurkencollecties altijd op 5 mei, de vijfde maand van het jaar. Daarom houden wij nummer vijf: het zal geluk brengen.” En dat klopt. In 1929 was Chanel No. 5 de best verkochte parfum in de wereld en uiteindelijk een van de meest tijdloze geuren in de geschiedenis. Vandaag de dag wordt er om de 30 seconden ergens in de wereld een nieuw flesje gekocht.

3 - “A woman needs ropes and ropes of pearls”. Chanel zelf droeg vaak een mix tussen echt en neppe parels. Het dragen van ontzettend veel juwelen begon in de mid-1920s. Chanel lanceerde toen haar eerste collectie met sieraden gemaakt van kettingen, kralen en glas met zoals Harper’s Bazaar het zei ‘een van de meest revolutionaire ontwerpen van onze tijd’. Coco voelde aan dat vrouwen gemakkelijker meer accessoires konden kopen wanneer de sieraden goedkoper waren. “Sieraden zijn niet gemaakt om vrouwen hun rijkdom aan te geven, maar om hen mooier te maken”.

4 - Chanel had in 1929 haar eerste handtas ontworpen en veroorzaakte een klein schandaal. Er was namelijk een schouderriem aan verbonden, wat als ongepast werd beschouwd in die tijd. “Ik heb er genoeg van dat ik mijn tas in de hand moet houden en deze te verliezen, dus heb ik een riem toegevoegd.” Chanel had later haar iconische gewatteerde tas herontworpen in 1955. Vandaar de naam, 2.55.

5 - Toen Chanel ontdekte dat haar producten geïmiteerd werden, steunde zij dit zelfs. De accurate kopieën met goedkopere stoffen werden verkocht voor lage prijzen in grote steden. Zij vond dit niet akelig, en profiteerde juist van de voordelen van de prêt-à-porter en de gratis publiciteit die erbij kwam. Bij haar Catwalkshows mochten de gasten schetsen en notities maken en zelfs hun naaisters meenemen…

Bron: Vogue.co.uk

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren