Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

21 redenen waarom ouder worden een feest is

'Ouder worden is het probleem niet, dat er zoveel anderen om je heen jóng zijn - dát is het probleem', wordt wel eens gezegd. Nou, wij hoeven niet eeuwig jong te zijn hoor, ouder worden heeft ook genoeg voordelen! En we zouden zó 100 voordelen kunnen opnoemen, maar we moeten ergens een grens trek...

21 redenen waarom ouder worden een feest is

'Ouder worden is het probleem niet, dat er zoveel anderen om je heen jóng zijn - dát is het probleem', wordt wel eens gezegd. Nou, wij hoeven niet eeuwig jong te zijn hoor, ouder worden heeft ook genoeg voordelen!

En we zouden zó 100 voordelen kunnen opnoemen, maar we moeten ergens een grens trekken, nietwaar?

1. De kinderen zijn groot en dat betekent: je kunt weer voor een habbekrats op vakantie, want die belachelijk dure schoolvakanties zijn verleden tijd. Wat.een.feest.

En dat vieren we graag in Thailand (luxe rondreis, anyone?), in Canada-met-camper, Ibiza in het voorseizoen, Sardinië.... heerlijk.

2. Je geeft er zó veel minder (of zelfs niets) om wat anderen denken. Denk lekker, maar jij ligt er geen seconde wakker van. Je weet wat je waard bent, hebt een leuk leven, plus vrienden die je door en door kennen - en nog steeds van je houden.

Niets meer aan doen. 

3. Hoe ouder, hoe krachtiger. Je ziet de dingen meer in perspectief, bedenkt sneller oplossingen (of weet wanneer stressen zinloos is) en doet elk jaar meer levenswijsheid op - waarmee je jezelf, maar ook anderen kunt helpen als het even tegenzit.

Lees ook: 5 x deze beroemde mannen zijn nog altijd verliefd op hun oudere echtgenote

4. Onafhankelijkheid. "Ik ben zo blij dat ik me niet langer 'verontschuldig' voor de manier waarop ik leef. Vroeger was ik vaak bezorgd en vergeleek ik mijn leven - en de manier waarop ik mijn kinderen grootbracht - continu met anderen.

Nu kies ik ervoor om niet langer mee te gaan met de massa - en wat blijkt: niemand die daar kritiek op heeft." Auteur Janice Elliott-Howard

5. Terwijl je groeit, leer je. Ouder worden draait niet om 'aftakelen' maar om groei. 

6. "Als ik terugkijk, blijkt dat ik het leven pas echt doorhad vanaf mijn vijftigste."Schrijfster en regisseur Nora Ephron

7. Grenzen stellen wordt met het jaar makkelijker. 'Ja', maar vooral ook 'nee' zeggen: wat een zegen dat dat steeds soepeler gaat. Heerlijk overzichtelijk, het ruimt zo lekker op in je hoofd.

Carmen Dell'Orefice

8. Alle tijd om te sporten. Meer vrije tijd, wil ook zeggen: meer tijd om te bewegen. Nog lekkerder in je vel te zitten. Want je kunt natuurlijk ook stunning zijn als lady op leeftijd.

Kijk maar naar de onweerstaanbare Carmen Dell'Orefice. 86 lentes and still going strong.  

9. "Ik heb me nooit eerder zo zelfverzekerd gevoeld, en zo helder over wie ik ben als vrouw." Michelle Obama over het moment dat ze 50 jaar werd

10. Compassie. Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf in de schoenen plaatst van een ander. Begripvoller wordt.

Dat maakt niet alleen de wereld een beetje mooier, je waardeert ook je eigen leven meer door alles van verschillende kanten te bekijken.

11. Ervaring. "Noemde je me nu net oud? Ik geef de voorkeur aan het woord 'ervaren'." Acteur Morgan Freeman

12. En je wordt nog sexyer ook. "Je wordt met de jaren beter in de dingen die je doet. Vrienden van mij die ouder zijn dan ik - en dat zijn de meesten - zijn scherper dan ze waren.

Ze kwamen pas echt tot bloei na hun veertigste. Alles wordt een beetje sexyer als je ouder wordt. Je wordt verleidelijker. Zelfverzekerder. Je kunt doen wat je wilt." Comédienne en schrijfster Chelsea Handler in Harper's Bazaar

13. Laat het los. "Mensen worden vaak een beetje gekker als ze ouder worden", vindt actrice Candice Bergen. "Ik kan gewoon raar doen wanneer ik wil en het interesseert me geen bal wat anderen daarvan denken."

14. Je durft te falen. Heerlijk dat de wereld aan je voeten ligt als twintiger, maar je bent vaak ook onzeker. Nu kom je op het punt waarop je denkt: 'Ja, ik kan de mist ingaan. Nou én?' Alleen al dat besef, dat is rijkdom. 

15. "Ik voel me beter dan ooit", zegt het 53-jarige voormalig topmodel Elle Macpherson. "Als ik foto's van mezelf als jonge meid zie, denk  ik: 'ik was prachtig, maar dat zag ik toen niet'. Of ik denk: 'wow, ik zie er nu veel beter uit'.

Ik was onnozel, onzeker staat op mijn voorhoofd geschreven, ik probeerde iemand te zijn die ik niet was - terwijl ik dacht dat ik cool was..."

16. Je wordt milder. En daar is helemaal niets mis mee. Maak je geen zorgen als je niet langer gigantisch piekt of diepe dalen kent.

Als je denkt: 'Als ik morgen mijn baan kwijtraak, vergaat de wereld niet." Want je weet inmiddels dat er ergens anders wel weer een deur opengaat. 

17. Je (her)neemt de controle over je leven. "Op een zekere leeftijd realiseer je je dat je niet alleen een echtgenote, moeder of zus bent, maar de hoofdpersoon in je eigen verhaal.

Je hebt een kans om dat verhaal te herschrijven en om dingen te doen die je altijd al wilde doen - maar te bang was om ze uit te voeren. Toen ik 59 was verliet ik mijn man en begon opnieuw.

Het was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan, maar nu ben ik zo blij met mijn leven. En ik heb een partner gevonden die mij liefheeft zoals ik ben. Het is heel sexy om een 'nieuw vriendje' te hebben op je 63ste!" Communicatie-consultant Jill Weaver

18. Onbevreesdheid. Hoe ouder je wordt, hoe minder er is om bang voor te zijn.

19. "Ik wil geen dertig meer zijn - jij wel? Natuurlijk, ik denk soms dat ik eruit zou willen zien zoals op mijn dertigste, en ik wil me best zo jong voelen - maar ouder worden heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel baat bij alle inzichten en ervaringen, dat ik die voor geen goud zou willen missen." Jo Ann Jenkins, CEO van AARP, een non-profit organisatie die zich inzet voor 50-plussers in Amerika 

20. Diepgang. In het leven is het eerste deel altijd spannend (met al die 'eerste keren'), maar het tweede deel van je leven, daarin ga je pas echt de diepte in.

21. Daaaag migraine. Ja, echt: deze bonkende hoofdpijn - waarbij je niets kunt verdragen - wordt minder met de jaren! Dokter Carl Dahlof, oprichter van de Zweedse Göteborg Migraine Clinic analyseerde 374 migrainepatiënten.

Hij volgde deze mensen gedurende twaalf jaar, van 1994 tot 2006. In het begin hadden de patiënten gemiddeld één tot zes migraine-aanvallen per maand. 

Toen Dahlof ze weer testte in 2006, had minstens 30% geen aanval meer gehad in de laatste twee jaar. Bovendien had 80% minder vaak migraine, bij 55% van de patiënten duurde de aanval korter en 66% meldde dat de pijn minder heftig was. Dat lijkt ons zeker iets om naar uit te kijken! 

Kortom, ouder worden, je doet er niets aan, maar je kunt het wel positief bekijken én er je voordeel mee doen.

Bron beeld: iStockphoto, e.a.