15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

Door Kim Veldema
15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

Natuurlijk genieten we van het nu en van alle vrijheden die inmiddels de normaalste zaak van de wereld zijn. Heerlijk dat we alles kunnen dragen wat we willen (mits stijlvol) en onze levens inrichten op onze manier. Maar sommige gewoontes van vroeger missen we toch echt. Jij ook?

De vijftien zaken die wij het meeste missen op een rij. Herkenbaar? 

15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

1. Handgeschreven (liefdes)brievenZo fijn - en wat vonden we het toen gewoon - dat mensen vroeger de moeite namen elkaar nog écht te schrijven. Verjaardagskaarten te sturen. Nu worden we overladen met whatsappjes en weliswaar lieve Facebook-felicitaties, maar er gaat niets boven 'ouderwetse' post. Wij blijven die kaarten overigens stug doorschrijven, want de blije reactie daarna is alles waard.  

15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

2. Recept-kaartenNu 'googlen we even' een recept als je iets lekkers wilt gaan maken, maar weet je nog dat we jaren terug (zeg maar gerust: decennia terug) nog van die 'retro' recepten-bakken hadden? Heb je 'm nog? Koester die favoriete recepten van oma's, vriendinnen, moeders en natuurlijk van jezelf. 

15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

3. Telefoonnummers onthoudenDat konden we vroeger allemaal, we moesten wel. En wat was dat goed voor je geheugen! Sommige nummers kunnen we nog moeiteloos opdreunen. Maar nu, eerlijk is eerlijk, zijn we afhankelijk van het geheugen van onze 06. Zelfs als het gaat om het nummer van onze geliefde...  

4. BescheidenheidIn deze tijd van 'alles kan en alles mag' en waarin assertiviteit een groot goed is, verlangen we nog wel eens terug naar de periode waarin gold: 'bescheidenheid siert de mens'. Het is namelijk nog steeds zo en het hoeft zeker niet te betekenen dat mensen over je heen walsen.  

15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

5. Je mooi kleden'Casual' is goed genoeg, zo vinden wij nuchtere Nederlanders doorgaans. Spijkerbroek en gympen aan en gaan, lekker makkelijk. Maar zo dachten we er vroeger - je weet wel: in de tijd van de zondagse kleding - niet over. Dames én heren zagen eruit om door een ringetje te halen. Anno nu is het zo simpel om gemakkelijke, stijlvolle kleding te dragen die nét wat meer voor je doet. De winkels hangen er vol mee. Tip: stap eens 'overdressed' de deur uit als je je wat minder happy voelt. Tien complimenten verder kan jouw dag niet meer stuk...

Lees ook: 15 Levenslessen van Coco Chanel die elke vrouw moet kennen (en naleven)

6. 'Meneer' en 'mevrouw' zeggenKlinkt dat te stijf en te formeel? Dat kan ook zomaar komen omdat we het al een eeuwigheid ontwend zijn... 

7. PrivacyGeen commentaar. (Of toch wel: iets minder die iPhone op iedereen richten is een goed begin.)

8. Geprinte foto'sEven niet de digitale versie, maar gewoon de geprinte beelden van die geweldige dag. In een chic lijstje. Blijft ook altijd een mooi cadeau. 

Fitgirl mét curves: Marilyn Monroe

9. RondingenGespierd en fit mag dan 'het nieuwe sexy' zijn - en oké, gezond leven vinden we zeker belangrijk - maar mogen die prachtige rondingen, die billen, heupen en borsten, weer terugkomen alsjeblieft? Marilyn Monroe en een sixpack... ondenkbaar (gelukkig).

10. Papieren adresboekjesVroeger had iedereen en een, nu slaan we alles op in onze mobiel. Die wel eens 'crasht' (of, nog erger: wordt gestolen - dat zul je met zo'n boekje niet snel meemaken) en weg zijn alle adressen en verjaardagen. Toch maar een adresboek kopen - en invullen - voor het geval dat? Heb je altijd een back-up. 

15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

11. Een dagboek bijhoudenHet is wonderbaarlijk - en soms hilarisch - wat er vroeger allemaal zo belangrijk voor je was. En: je kwam nog eens tot nieuwe inzichten als je alles zwart op wit neerpende. Jazeker, wij pleiten voor een terugkeer van het dagboek! 

12. TafelmanierenJe vork en mes op de juiste manier vasthouden, niet smakken, ellebogen van tafel, niet praten met volle mond, nog wat overlaten voor de ander... ach, wat een heerlijkheid.

13. Hoeden dragenOoit behoorden hoeden tot de standaard outfit, nu zie je ze zelden bij mensen die niet tot een koningshuis behoren. Jammer, want hoeden zijn stijlvol en een uitkomst op dagen dat je een bad hair day hebt.

14. Een echt gesprek hebbenTerwijl je elkaar aankijkt. En niet om de minuut naar je telefoon gluurt.

15 Dingen die nooit uit de mode hadden mogen raken

15. De deur openhoudenJa hoor, soms klapt de deur gewoon voor je neus dicht. Terwijl het voor degene vóór je nul moeite was geweest om even te wachten en 'm voor je open te houden. Maar nee, je was blijkbaar net twee seconden te laat. Dat was vroeger not done. En nu eigenlijk ook. 

Vroeger was alles beter? Welnee, maar hier mogen we best met een beetje weemoed aan terugdenken, toch?  

Bron beeld: iStockphoto, e.a.