11x Reisinspiratie voor 2018

11x Reisinspiratie voor 2018

Wordt het avontuurlijk Costa Rica of een nostalgietrip naar de Costa Blanca? Liever riant reizen of wild kamperen? Ga je solo of samen? Hoe dan ook, zet je koffers maar vast klaar, dít zijn de mooiste reisideeën voor 2018.

1. Pura Vida in Costa Rica 

De inwoners van Costa Rica ademen ‘pura vida’. Het uitbundige land in Centraal-Amerika is een van de gelukkigste ter wereld volgens de ‘Happy Planet Index’. Bovendien is het schiereiland Nicoya een van de vijf ‘blue zones’, wat betekent dat mensen er langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld.

11x Reisinspiratie voor 2018

Ga op safari door het regenwoud, trek door de jungle, vlei je neer op ongrepte stranden, verwen jezelf met een spluch (spa en lunch). Ook fijn: KLM vliegt sinds deze winter rechtstreeks naar dit paradijs op aarde.

2. Slow travelling 

De luiervakantie is uit, maar slow travelling is in. Tessa aan de Stegge is reis trendwatcher en legt uit: “Tegenwoordig willen we iets leren, bijdragen, ontdekken of maken als we op reis gaan. Zo komen we in contact met locals, leren we het échte lokale leven ontdekken en gaan we voor slow travel in plaats van highlights hoppen met een groep Chinezen en Russische toeristen die een selfie proberen te maken voor een tempel.”

Van surflessen in Portugal tot eten bij locals thuis in Azië, van een schildercursus in Zuid-Frankrijk tot vrijwilligerswerk op een biologische boerderij in Australië. Je komt  gegarandeerd thuis met een tas vol ervaring en verhalen.

3. Trip down memory lane

‘Nostalgietrips’, noemt Tessa het. “Als kind leefde we zonder zorgen en tegenwoordig moeten we zo veel. Niet gek dus, dat we de zorgeloze vakanties uit onze jeugd willen herbeleven. Denk aan kamperen in Zuid-Frankrijk en de Costa Brava.” 

4. Aye aye captain!

Alhoewel velen van ons er ooit van droomden ‘The Love Boats’ Julie McCoy te zijn, kampen cruisevakanties al jaren met een imagoprobleem. Op de ‘bejaardensoos’ schuifelend in de rij voor het ‘horror buffet’ wil je niet dood gevonden worden. Die vooroordelen gaan overboord, want cruisen wordt ieder jaar populairder. 

11x Reisinspiratie voor 2018

Niet zo vreemd, want met cruisen kun je in een korte tijd veel landen zien, reis je vooral ‘s nachts, dus verdoe je geen tijd en is (bijna) alles voor geregeld.

Laat je je graag pamperen? In 2020 vaart de Regent Seven Seas Cruises naar dertig landen in 131 nachten met de meest luxe wereldcruise ooit. 

5. Sterrenhotspot Portugal 

Lang stal ‘grote broer’ Spanje de spotlight, maar Portugal kruipt uit z’n schulp, zeker nu het door Lonely Planet is uitgeroepen tot een van  de must-see-bestemmingen voor 2018.

Meer dan terecht, want het land bruist van Lissabon tot de Algarve; of je nu voor de kunst en cultuur komt, voor de natuur of voor culinair genot.

11x Reisinspiratie voor 2018

Dat laatste verdient overigens wel een extra applaus, want afgelopen jaar ontvingen in het land van de fado zeven nieuwe restaurants een Michelin-ster.

Minder luxe? Ook een gegrilde sardine met een simpele salade maken hier bij een beachrestaurant met uitzicht op de Atlantische oceaan een onvergetelijke indruk. 

6. Solo versus samen

Dit jaar gaan we óf alleen óf met heel de familie. Tessa ziet dat steeds meer vrouwen kiezen voor een solotrip. “Het leuke van alleen reizen is dat je veel meer open staat voor nieuwe contacten en dus snel nieuwe mensen ontmoet; je kunt doen waar je zelf zin in hebt en leert jezelf nóg beter kennen.” 

Jezelf genoeg onder een vergrootglas gelegd? Dan is er nog de andere grote reistrend: de familiereis. Als je ze nog hebt: met je vader en moeder op vakantie. Nu kan het nog. Ja pa, slooft zich nog steeds uit voor de Spaanse serveersters en ma doet nog steeds je blouse goed, maar je zou het niet willen missen. 

7. Let’s go outside

We willen eropuit, vuurtjes stoken, marshmallows roosteren en wild kamperen in de natuur. Dat laatste doe je het best in Scandinavië, want daar bestaat het eeuwenoude allemansrecht waarmee je overal mag wild kamperen om optimaal van de natuur te genieten.

11x Reisinspiratie voor 2018

Wakker worden aan een van de duizend Finse meren, overnachten aan de voet van een Noors fjord, paddenstoelen en bessen plukken in Zweden voor het onbijt: hier kan het!

8. Eat, sleap, retreat 

Luieren, als in een week lang bakken op het strand, mag dan uit zijn, wellness-reizen worden ieder jaar populairder. De mogelijkheden zijn oneindig: van een yogaretreat op Ibiza tot een detoxreis naar Thailand. Na een dosis ‘me time’, kun je heel de wereld weer aan. 

9. Drinkt met je billen bloot...

Melk uit een kokosnoot. Jawel, het kan nog: het onbewoonde eiland-gevoel ervaren. De Trang-archipel ligt ten Zuidoosten van Phuket en wordt gezien als het best bewaarde geheim van Thailand. Het bestaat uit 47 eilanden met verborgen lagunes, ongerepte jungle en kilometers zandstrand.

11x Reisinspiratie voor 2018

Tel daarbij de heerlijke Thaise keuken op en je wilt nooit meer naar huis. 

10. Van de gebaande paden 

We proberen massatoerisme zoveel mogelijk te mijden en wijken daarom af van de gebaande paden signaleert Tessa. “Reizigers kiezen bewust voor een onvoorspelbaar politiek klimaat of een land dat grote veranderingen doormaakt en ze nog in oude glorie willen ontdekken.

Denk aan landen als Colombia, Zuid-Korea en Rwanda. Juist op deze bestemmingen kun je nog unieke dingen beleven, omdat de locals nog niet aan toeristen gewend zijn.” Zeker zijn of het ergens veilig is? Check nederlandwereldwijd.nl. 

11. Surprise, surprise

Houd je wel van een verrassing of vind je het organiseren van een reis te stressvol? Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die het werk uit je handen nemen. De verrassingsreis wordt door de organisatie geboekt en vlak van te voren krijg je te horen hoeveel graden het op de bestemming is en op de dag zelf waar je naartoe gaat.

Een goede les in loslaten, niet?