Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 tips om te leren mediteren

Zo gezegd, zo gedaan!

mediteren

Meditatie is een krachtig middel om de waanzin in je hoofd te stoppen. Heb je het nog nooit gedaan, of heb je het weleens geprobeerd maar niet doorgezet, dan is dit misschien het moment om het wat serieuzer op en aan te pakken. In zijn boek De urban Monnik reikt Pedram Shojai een eenvoudige meditatie voor stressverlichting aan. Met de disclaimer dat je veel moet oefenen en dat je er behoorlijk gefrustreerd van kunt raken.

10 tips

 1. Ga naar een aangename plek waar je met een rechte rug kunt zitten zonder afleiding om je heen (zet je telefoon in de vliegtuigmodus).
 2. Bepaal hoe lang je wil oefenen, om te beginnen is vijf tot tien minuten goed.
 3. Gebruik een wekker of timer. Zo kun je ontspannen zonder je zorgen te maken over de tijd. Het is belangrijk dat je jezelf toestemming geeft er helemaal te zijn.
 4. Adem in en uit door je neus en richt je adem naar je onderbuik, ongeveer drie vingers onder je navel.
 5. Leg je linkerhand op je linkerknie met de handpalm naar boven en je duim en wijsvinger tegen elkaar.
 6. Met je rechterhand ga je je neusvleugels beurtelings openen en sluiten. Zet je duim tegen je rechterneusvleugel en hou je ringvinger in de aanslag boven je linker.
 7. Adem rustig uit door je linkerneusgat terwijl je de rechterkant bedekt met je duim en adem rustig in door hetzelfde neusgat.
 8. Bedek nu je linkerneusvleugel met je ringvinger, adem uit door je rechterneusgat en adem daar ook door in.
 9. Blijf afwisselen tussen je neusgaten en ga door met de oefening tot de tijd om is.
 10. Dan adem je uit door het neusgat waar je op dat moment was. Daarna haal je een paar keer normaal adem en keer je met je aandacht terug naar waar je bent.

Apps

Vind je het lastig om het helemaal uit jezelf te halen, dan zijn geleide meditaties wellicht iets voor jou. Je vindr ze in de talloze mediatie-apps die je op je telefoon kunt downloaden, zoals Meditation Moments, Calm, Insight Timer en Headspace.

Lifestyle
 • Adobe Stock