Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Jacqueline van Lieshout: 'Een alcoholvrije maand is als een vakantie voor je lichaam'

Jacqueline besloot om voorlopig te stoppen met drinken en vond niet drinken een openbaring, het was zo bevrijdend.

Jacqueline van Lieshout

Doe je mee aan Dry January, lees dan vooral het verhaal van Jacqueline van Lieshout, bekend van het Ontwijnen en alcoholvrij sinds 2016.

Nadat ze was gestopt met drinken, voelde Jacqueline van Lieshout zich bevrijd. Haar ervaringen beschreef ze in verschillende boeken. Nu helpt ze andere vrouwen om te stoppen. ‘Een alcoholvrije periode levert zo veel op.’

Op 22 juli 2016 nam ik het besluit te stoppen met alcohol. Voorlopig dan, want nooit meer drinken vond ik een heel raar idee. Ik zou de drank in ieder geval een tijd laten staan.

Minderen lukte me niet, dat had ik al honderden keren geprobeerd, maar uiteindelijk kwam ik altijd weer uit op mijn ‘oude niveau’: zo’n drie keer per week aan de wijn en altijd ja zeggen op de vraag: ‘Wil je er nog een?’

Ik vond niet drinken een openbaring, het was zo bevrijdend. Toch vond ik de eerste maand, en ook wel de tijd erna, zwaar en eenzaam. Ik heb echt mijn weg moeten vinden. Ik zocht geen hulp bij klinieken of hulpverleners, want ik vond niet dat ik daar hoorde. Dat was voor échte verslaafden, vond ik, en dat was ik natuurlijk niet.

Lekker slapen en 25 kilo kwijt

Inmiddels ben ik zevenenhalf jaar verder en het eerste wat opvalt is het gewichtsverlies.

Jacqueline van Lieshout privé

Destijds woog ik 89 kilo (bij 1,76 meter), nu nog maar 64, er is maar liefst 25 kilo af. En nee, de eerste ruim vijf jaar heb ik niet intensief gesport of een heftig dieet gevolgd. Mensen om mij heen vragen zich af hoe dit kan. Maken die paar flessen sauvignon blanc per week dan zoveel verschil?

Niet drinken heeft effecten die je van tevoren niet kunt bevroeden. Allereerst ging ik ontzet­tend goed slapen en werd ik iedere ochtend om halfzeven superfris wakker met zin in de dag, trek in gezond eten en de energie om de fiets te pakken en de trap te nemen.

’s Avonds gaf ik dan weer probleemloos toe aan mijn slaapbehoefte. Ik ging meer wandelen en mijn behoefte aan snaaien verdween nagenoeg volledig. Het waren dus niet alleen de wijncalorieën, het was een volledig nieuwe manier van leven waardoor mijn lichaam kon werken zoals het hoort te doen.

Niet zo makkelijk

Als niet drinken zoveel oplevert, waarom doen we dat dan niet allemaal, vraag je je misschien af. Maar stoppen met drinken is minder makkelijk dan het klinkt, om meerdere redenen.

Allereerst is het een gewoonte waaraan allerlei overtui­gingen kleven: ‘Ik heb het verdiend’, ‘Ik kan zo lekker ontspannen met een drankje’, ‘We moeten wel van het leven genieten’, ‘Zo gezellig, samen borrelen’. Alcohol is de lijm die veel volwassenen bij elkaar houdt en, denken we, ervoor zorgt dat we het drukke, overvolle leven aankunnen. We geloven (onbewust) dat we het nodig hebben voor zelfvertrouwen in sociale situaties, dat het ons helpt alles los te kunnen laten en dat het sfeerver­hogend werkt.

Happy 50
  • Nouveau