Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit kun je beter niet doen vlak voor een uitstrijkje

Kun je bijvoorbeeld vlak van te voren nog gemeenschap hebben?

uitstrijkje

Hoe vervelend het ook is, een uitstrijkje kan levensbepalend zijn. Het is daarom ook belangrijk om er af en toe een te laten doen. Heb jij er binnenkort een op de planning staan? Dan is het goed om te weten wat je van te voren beter wel en niet kunt doen.

Waarom het belangrijk is

Een uitstrijkje laten uitvoeren is een manier om voorstadia van baarmoederhalskanker te ontdekken. Hoewel het onderzoek vrij snel gedaan is, vinden veel vrouwen het wel vervelend. Desalniettemin is het belangrijk om het wel te doen. Het RIVM meldt dat er jaarlijks bij 830 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker wordt vastgesteld, en dat er jaarlijks 220 vrouwen overlijden aan deze ziekte.

Grote kans op herstel

Door een uitstrijkje te laten maken kun je er snel bij zijn. Als er dan kwaadaardige cellen worden gevonden, is er vaak sprake van een voorstadium, waardoor baarmoederhalskanker voorkomen kan worden met een behandeling. Van de vrouwen die met baarmoederhalskanker worden gediagnosticeerd, heeft een derde tot de helft nooit een uitstrijkje gehad, of niet regelmatig genoeg.

Wat doen ze precies?

Een uitstrijkje laten maken kan behoorlijk stressvol zijn. De arts neemt met een borsteltje cellen van de baarmoederhals af, en om hier goed bij te kunnen komen wordt er een eendenbek in de vagina gebracht. Vrouwen kijken hier vaak wat tegenop, zeker wanneer het de eerste keer is. Al doet de arts in kwestie er vaak alles aan om je op je gemak te stellen.

Wat kun je beter niet doen?

Voor een uitstrijkje hoef je je gelukkig niet echt voor te bereiden. Zo boeit het een doktersassistente, arts of gynaecoloog niet of jij geschoren hebt. Wel is er een ding wat gynaecologen je zouden afraden.

“Het is het beste om geen vaginale pillen te gebruiken. Volgens mij is dat het belangrijkste”, vertelt universiteit hoofddocent verloskundige en gynaecologie Dr. Amber Naresh aan HuffPost. Hetzelfde geldt ook voor dingen als crèmes voor de behandeling van schimmelinfecties of vaginale oestrogeenproducten die worden gebruikt om vaginale atrofie te behandelen (een huidveranderingen ter hoogte van de vagina bij vrouwen in de overgang). Ook is het beter om geen zaaddodende middelen te gebruiken. Er is volgens Naresh een kleine kans dat dit de uitslag van het uitstruikje kan beïnvloeden. Je kunt hier het beste 48 uur voor de afspraak mee stoppen.

Kun je gemeenschap hebben?

Als je in Nederland een brief ontvangt met een uitnodiging voor een uitstrijkje, staat daarin niet vermeld dat je bepaalde zaken beter niet kunt doen vlak voor je afspraak. Toch vragen veel vrouwen zich af of ze wel seks kunnen hebben. Volgens Dr. Naresh kun je prima seks hebben voor je afspraak, al stellen John Hopkins Medicine en Mayo Clinic dat je beter geen seks kunt hebben 24 uur voor je afspraak. Ook op de website van het Belgische Stichting tegen Kanker staat vermeld dat je beter niet onbeschermd kunt vrijen. De reden is simpel. In een zeldzaam geval kan het sample niet genoeg cellen bevatten door achtergebleven sperma, waardoor HPV of kwade cellen niet ontdekt kunnen worden.

Volgens gynaecoloog Dr. Jessica Shepherd is het in ieder geval geen harde eis dat iemand geen seks mag hebben vlak voor een uitstrijkje. “Maar”, zo stelt ze, “het is geen slecht idee om het voor de zekerheid 24 uur van tevoren niet te doen.”

Happy 50
  • Huffpost, RIVM, Kanker.be, Marie Claire
  • Adobe Stock