Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Yes, we worden gelukkiger na ons vijftigste!

Het is al uit zoveel onderzoeken gebleken en Wies (52) kan het helemaal beamen: het geluk komt met de jaren en wordt optimaal als je vijftiger bent.De gemiddelde vijftiger heeft meer plezier in het leven en is socialer dan personen die half zo oud zijn. Dat is de conclusie uit een Brits onderzoek...

Wies Verbeek

Het is al uit zoveel onderzoeken gebleken en Wies (52) kan het helemaal beamen: het geluk komt met de jaren en wordt optimaal als je vijftiger bent.

De gemiddelde vijftiger heeft meer plezier in het leven en is socialer dan personen die half zo oud zijn. Dat is de conclusie uit een Brits onderzoek. ‘Ze zien hun vrienden vaker en gaan vaker een weekendje weg.'

Dit klopt dus als een bus, weet ik uit ervaring. Je leeft veel gejaagder als je jonger bent. Je bent tot een jaar of 45 zo druk met je carrière, geld, huis en kinderen, dat je maar weinig aan andere dingen toekomt. Ik heb zelf dan wel geen kinderen, maar mijn vrienden wel en ik merk dat, nu de kinderen ouder zijn, iedereen weer meer tijd heeft. Elke week boerenbridgen met vrienden zat er tien jaar geleden echt niet in.

Uit een groot onderzoek van de New Yorkse Stone Brook University onder ruim 300.000 Amerikanen tussen 18 en 65 jaar blijkt dat het leven na je 50e als leuker wordt ervaren. Reden: vijftigers zijn minder gestrest, er is minder boosheid en bezorgdheid.

Het is alsof ik mezelf hier hoor. Ik ben en blijf een stresskip, maar vergeleken met toen ik een jaar of dertig was, ben ik relaxed. Ik maakte me altijd zorgen over mijn geld, mijn baan en had het zo druk dat ik van voren niet wist dat ik van achteren nog leefde. Pas vorig jaar durfde ik freelancer te worden. Voorheen was ik bang dat ik het niet zou redden. Het is natuurlijk de ervaring die het zelfvertrouwen geeft, maar af en toe voelt het als een geschenk uit de hemel.

Lees ook: Wies wordt betrapt op haar botoxgebruik - door een bekende presentator, ook dat nog

Mensen worden steeds gelukkiger naarmate ze ouder worden. Om precies te zijn vanaf hun 50e. Dit resultaat komt voort uit het onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup, waarbij 340.000 mensen tussen de leeftijd van 18 en 85 ondervraagd werden. Ook hier wordt 'minder stress en bezorgdheid' als reden gegeven, maar ook het feit dat vijftigplussers meer in het nu leven, beter accepteren wie ze zijn en meer waarde hechten aan het leven dan jongeren.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Vroeger wist ik dat ik gelukkig moest zijn, want ik had het toch zo goed? Het voelde alleen nooit zo. Nu ben ik echt blij en dankbaar voor wat ik heb. Ik geniet zoveel meer. Waarschijnlijk omdat ik me fit voel en weet hoe anders het kan zijn als je ziek bent.

Ook al accepteer ik nog veel dingen niet (rimpels en ander uiterlijk verval!), over het algemeen kan ik een stuk beter met mezelf overweg dan vroeger. Op mijn dertigste ging ik in therapie omdat ik wilde veranderen. Ik wilde rustiger, meer tevreden, minder perfectionistisch zijn. Wat een bak. Dat kan helemaal niet. Je moet er gewoon niet tegen vechten. Het komt allemaal vanzelf goed… als je ouder wordt.

En weet je wat ook uit onderzoeken blijkt? Ergens tussen je 60e en 80e wordt het leven weer iets minder, maar nu komt het: op ons 85e zijn we het allergelukkigst.

Kijk, dat houdt de moed erin.