Een maand zonder alcohol. Komt Wies Dry January door?

Door Wies Verbeek
Een maand zonder alcohol. Komt Wies Dry January door?

Ik zal het maar meteen opbiechten: ik heb een ongezonde relatie met alcohol. Ik gebruik bewust niet het woord verslaafd, want dan denk je misschien dat ik hier half aangeschoten aan mijn bureau zit met een fles wijn in een papieren zak onder mijn stoel. Maar, ik bén wel verslaafd ook al drink ik niet elke dag.

Jacqueline van Lieshout die het boek ‘Ontwijnen’ schreef en zelf al 2 jaar gestopt is met alcohol, schrijft dat iedereen altijd vraagt: ‘maar hoeveel drink je dan?’ Dat doen we in de hoop dat die ander meer drinkt dan wijzelf. We willen denken: nou dan valt mijn alcoholinname nog wel mee.

Om eerlijk te zijn dacht ik dat ook toen ik het boek las van Jacqueline: ‘ik ben nog niet zo erg want zij gaat tot het gaatje door en ik moet altijd om een uur of 12 wel naar bed.’

Als ik een afspraak maak, kijk ik altijd eerst wat ik de avond daarvoor heb

Maar, vertelt Jacqueline, het gaat er niet om hoeveel je precies drinkt maar hoe het je leven beïnvloedt. En dat doet het bij mij. Om meerdere redenen. Mijn agenda wordt bepaald door mijn drankgebruik. Als ik een afspraak maak, kijk ik altijd eerst wat ik de avond ervoor heb. Als dat een avond met alcohol is, weet ik dat ik de volgende dag niet veel waard ben.

Zo vroeg een vriendin van mij onlangs of ik haar wilde interviewen in een boekenzaak over haar net uitgebrachte boek. Ik zag dat ik de avond ervoor een etentje had met vrienden die ook niet vies zijn van een glas wijn, dus ik wilde bijna gaan zeggen: ‘nee, sorry ik kan niet.’ Ik bedacht me nog net op tijd. Dat ik zoiets belangrijks zou laten schieten omdat ik de avond ervoor zo nodig moet zuipen. Idioot gewoon.

Nu wil je natuurlijk toch weten hoeveel ik drink. Nou daar gaat die: ik drink gemiddeld 3 x per week, meestal drie glazen per avond. So far so good. Maar regelmatig, zoals bij zo’n etentje met andere drinkebroeders en zusters, worden het er al snel 6 of 7.

Ik heb katers... daar lusten de honden geen brood van

En dan ben ik de volgende dag echt half dood. Ik weeg nog geen 50 kilo dus dan kun je een beetje nagaan hoe ik me voel. Nu is het gelukkig niet zo dat ik overal tegen aanval of echt rare dingen doe (rare dingen zeg ik wel) als ik drink, maar ik heb katers…. Daar lusten de honden geen brood van. Je kunt me opvegen.

Rot voelen en niet elke dag iets kunnen afspreken, je vraagt je af waarom stop je dan niet? Nou, omdat ik wijn zo ontzettend lekker vind. En zo ongelooflijk gezellig. Al mijn vrienden, ja echt al mijn vrienden, zijn drinkers. Een borrel bij de buren is echt niks aan zonder dat lekkere wijntje. Etentjes met vriendinnen zijn maar saai zonder drank. Daarom dus.

Maar nu, voor het allereerst in mijn leven vind ik dat het maar eens afgelopen moet zijn. Echt stoppen voor altijd wil ik nog niet, daar ben ik nog niet aan toe, maar ik wil een maand niet drinken, kijken hoe het voelt en hoe gaat. En natuurlijk ook om even te detoxen. Het wordt hoog tijd.

Ik hou je op de hoogte van mijn Dry January

Ik ben precies op 1 januari begonnen en het voelde als een verademing. Ik had de laatste 2 weken van december zoveel champagne en wijn gedronken, dat ik er helemaal genoeg van had. We zijn nu een paar dagen verder en ben nog steeds enthousiast, voel me zelfs ‘bevrijd’, maar dat komt ook omdat ik nog geen sociale afspraken heb gehad.

Volgende week heb ik weer allemaal etentjes. Geen idee hoe ik de avond doorkom. Ik kan me er nog niets bij voorstellen. Ik hou je op de hoogte van mijn ‘Dry January’.

Op de Nouveau-redactie zijn Claudia (vegan switch), Inge (Cambridge) en Merijn (-5 kilo in 5 weken) ook vol goede voornemens aan 2019 begonnen. Volg de redactie

Wies Verbeek

Wies Verbeek