Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Cisca Dresselhuys

Top feministe Cisca Dresselhuys: ‘Wees een vrouw waar je niet omheen kunt’

In haar laatste column voor Nouveau wil Cisca vrouwen nog één keer op het hart drukken: heb het lef om onafhankelijk te zijn.

Cisca Dresselhuys

In haar laatste column voor Nouveau wil Cisca nog één keer zwart op wit zetten wat ze belangrijk vind voor de nog steeds broodnodige emancipatie van vrouwen.

Dat is vooral het lef om onafhankelijk te zijn of te worden. Om te beginnen: doe er als meisje of vrouw alles aan om financieel onafhankelijk te zijn. Niet je hand hoeven ophouden bij een partner of de overheid geeft elke vrouw een goed gevoel. Dat weet ik na inmiddels zestig jaar emancipatiestrijd en even zo lang m’n eigen geld verdiend te hebben.

Veel te vaak heb ik gezien hoe vrouwen in een ongelukkige relatie vastzaten omdat ze het niet aandurfden weg te gaan, want ‘waar moesten ze dan van bestaan met hun kinderen?’

Blijf-van-mijn-lijfhuis

Ik was erbij toen het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis in Amsterdam werd geopend (1974) en hoorde daar de schrijnende verhalen van vrouwen die hun gewelddadige echtgenoten uiteindelijk ontvlucht waren, nadat ze veel te lang bij hen gebleven waren omdat ze niet wisten hoe ze het moesten redden zonder geld of baan.

Maar ook zonder die akelige overwegingen is het goed om financieel onafhankelijk door het leven te gaan. In ons land, waar meisjes en vrouwen steeds beter opgeleid zijn en dus een baan kunnen hebben, is nog steeds bijna de helft niet financieel zelfstandig. Een benauwend gegeven.

Onafhankelijkheid

Er zitten natuurlijk nog veel meer kanten aan onafhankelijkheid. Hoe fijn zou het zijn als vrouwen niet meer zo afhankelijk zouden zijn van andermans blik. Neem al die meisjes die door online afbeeldingen van seksegenoten denken dat hun uiterlijk niet door de beugel kan. Er moet gladgetrokken/gekleurd/ opgespoten/vermagerd worden, wil men mee kunnen in het algemeen aanvaarde beeld van ‘aantrekkelijk meisje’. Die afhankelijkheid van het oordeel en de goedkeuring van anderen is dodelijk, soms zelfs letterlijk.

Het is sowieso akelig om te zien hoe vrouwen zichzelf beknotten in hun vrijheid. Ik heb het als interviewer vaak meegemaakt, hoe vrouwen lijden aan ‘Het Derde Oog’. Daarmee bedoel ik dat ze naar zichzelf kijken met de blik van een kritische andere. Dat merkte ik wanneer vrouwen na het lezen van het interview dat ik met ze gemaakt had met duizend-en-een bezwaren en opmerkingen kwamen. Niet omdat ik het fout had begrepen of verkeerd had opgeschreven, maar wat zouden hun ouders, vriendinnen of collega’s vinden van dit verhaal? Ze vreesden die kritiek, dus vroegen ze me met klem of ik bepaalde uitspraken wilde schrappen.

Die angstige houding heb ik bij de mannen die ik in mijn lange leven heb geïnterviewd zelden of nooit aangetroffen.

Maak dus korte metten met dit derde oog, dames! En wees ook onafhankelijk in je kleding.

Rood

Koop een rode jas om de huidige grauwe wereld mee op te vrolijken. Word een Adelheid Roosen, met haar eeuwige rode jas, felrood gestifte lippen en rode nagellak. Geen muurbloem, maar een vrouw waar je niet omheen kunt.

Tot slot: het ga ons allen goed.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Columns
  • Nouveau