Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Wanneer komt dat vuurwerkverbod er nu eindelijk eens?

'Voor dieren is vuurwerk de hel, waar blijft dat verbod?'

Sylvia Schaffrath

Hoe mooi vuurwerk ook is, het is enorm vervuilend, werkt vandalisme in de hand, werkt mensen op de zenuwen en jaagt vooral (huis)dieren de stuipen op het lijf. Nouveau's columnist Sylvia, dierenliefhebber extra ordinaire, vraagt zich af waar het vuurwerkverbod toch blijft.  

Al zolang ik me kan herinneren, heb ik een gruwelijke hekel aan vuurwerk. De oorverdovende herrie, de zware klappen die overal doorheen dreunen, de rommel achteraf. Ik snap niet, en heb nooit begrepen, wat mensen er aan vinden.

Maar voor dieren is vuurwerk ronduit hél. Jaren voor ik het kon beredeneren, begreep iets in mij al dat het voor dieren pas echt afschuwelijk is. Ik begrijp inmiddels wat er gebeurt en weet dat het ook vanzelf weer ophoudt. Dieren snappen dat niet. Die hebben enkel hun instinct en dat schreeuwt dan keihard: Gevaar! Vluchten!

Vuurwerkverbod

Getty Images

De discussie over vuurwerk en een eventueel verbod daarop loopt al jaren maar helaas wordt de theorie niet omgezet in praktijk.

In 2020 en 2021 kon het vuurwerkverbod ineens wél, vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Waarom dierenleed blijkbaar niet belangrijk is, daar kan ik met mijn pet niet bij.

Dit jaar hebben van de 223 gemeenten die ons land telt, er 12 een algeheel vuurwerkverbod ingesteld. Positief als ik ben, hou ik me voor dat alle grote veranderingen met kleine stapjes gaan. Hopelijk geldt dat ook nu.

Waar is de empathie?

Het lijkt wel alsof steeds meer mensen lijden aan emotionele armoe. De ‘grapjassen’ (helaas meestal toch van het ‘mannelijk geslacht’) die het o zo grappig vinden om vuurwerk naar een dier te gooien.

Nouveau

Wat voor loser ben je als je reactie is dat je je plezier toch niet laat verkl*ten door de stress en angst van een hond of kat? En ach, het duurt maar vier weken dus willen we alsjeblieft niet zo lopen zaniken?

Trauma

Één harde knal is voldoende om een hond of kat levenslang te traumatiseren. Zo’n dier houdt daar altijd last van. Dus ook bij een knallende uitlaat of hard dichtknallende deur. En ja, er bestaat daadwerkelijk ‘vuurwerktraining’ en natuurlijk zijn er de bekende maatregelen, maar als een dier eenmaal bang is, helpt dat allemaal niet meer.

Sylvia Schaffrath

Bovendien kunnen seniore honden en katten op latere leeftijd alsnog serieuze vuurwerkangst ontwikkelen.

Opvoedcursus?

Verreweg de meeste baasjes zorgen gelukkig heel goed voor hun huisdier(-en). Er zijn er echter ook bij die hun kat op oudjaarsavond buiten laten lopen. Die mensen hebben het ook niet helemaal begrepen. Als het dier schrikt en in paniek wegrent, is een (fataal) ongeluk heel goed denkbaar. Een heel simpel voorbeeld daarvan is dat die dieren op 31 december binnen zijn. Het is echt heel eenvoudig: als je huisdieren hebt, moet je er goed voor zorgen en ben je er verantwoordelijk voor.

Ook andere dieren de dupe

De rottige schrik raakt niet alleen onze binnen-huisdieren. Ook konijntjes en kippetjes buiten in hun ren, en talloze vogels en eenden staan, letterlijk, doodsangsten uit door de knallen.

Stock

En ja, ik bedoel letterlijk, want elk jaar vinden tientallen vogels en konijnen op Oudjaarsavond de dood omdat hun hart letterlijk stopt van schrik. Ook vliegen vogels in pure paniek tegen (hoogspannings-)kabels en ruiten.

Vuurwerkspektakel

Er zijn nu eenmaal mensen die vuurwerk geweldig vinden, maar laten we het dan net zo doen als in Sydney (AUS).  Daar geniet je 12 minuten lang van één waanzinnige vuurwerkshow.

Sylvia Schaffrath

Professioneel dus veel mooier dan je het zelf ooit kunt kopen, en bovendien ook in vakkundige handen waardoor onze mensen in de zorg verschoond blijven van het zoveelste ‘rund dat met vuurwerk stunt’.

Teken voor een definitief vuurwerkverbod

De treurige realiteit is dat talloze dieren nu al wekenlang trillend van angst wegkruipen en baasjes van ellende midden in de nacht de wekker zetten om om 4uur ‘s nachts met hun geliefde viervoeter te wandelen. Wil jij ook dat hier een einde aan komt? Teken dan de petitie

Dier en Milieu

Ik wens je hele fijne veilige feestdagen en een gelukkig en gezond 2023!

Columns
  • Sylvia Schaffrath