Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Waarom vijftigers hip, hot and happening zijn

Nog geen twee generaties geleden was je behoorlijk bejaard als je tegen de vijftig liep. Tuurlijk, je zat nog niet in een bejaardenhuis en je was nog best aardig, maar niet meer interessant voor het groter geheel. Je zat in je huidkleurige panty en met filtersigaret een beetje in je bejaardenstoe...

Wies Verbeek

Nog geen twee generaties geleden was je behoorlijk bejaard als je tegen de vijftig liep. Tuurlijk, je zat nog niet in een bejaardenhuis en je was nog best aardig, maar niet meer interessant voor het groter geheel. Je zat in je huidkleurige panty en met filtersigaret een beetje in je bejaardenstoel te kletsen met de buurvrouw. Als je al werkte als vrouw, deed je op die leeftijd een beetje voor spek en bonen mee. Ik kan me herinneren dat toen ik voor het eerst ging werken, ik de vijftigers en zestigers ook niet heel serieus nam. Erg, maar waar. De dertigers en veertigers, daar ging het om, die waren commercieel en maatschappelijk gezien interessant.

Het draait nog steeds wel om jonge mensen - een groen blaadje is nu eenmaal lekkerder dan een verschrompelde appel - maar let op, er gaat iets veranderen. Over een jaar is meer dan de helft van de Nederlandse bevolking ouder dan vijftig. Dat betekent dat de aandacht steeds meer naar die groep gaat. En wist je dat de vijftigers de grootste groep werkenden zijn in Nederland? Echt! Wat nou hippe twintigers? Vijftigers daar gaat het om, pas dan gebeurt het. Je hebt ervaring, en een beetje geld, je kan van alles doen en je moet nog heel lang mee. Wij vijftigers zijn hip, hot en happening. En we gaan het overal terug zien.

       Lees ook: Nouveau's blogger Wies over ageless beauty: 'Zó blijf je dus langer jong'

Nu is de markt nog een in tweeën verdeeld: de bejaarden (denk: 80-plus ) en de jongeren (denk: 40-min). We kennen de commercials van tuttige sta-op stoelen en instapdouches, van steunkousen en seniorenreizen en aan de andere kant van de feestende twintigers met coole drankjes en hippe koptelefoons. Maar die feestende twintigers en dertigers die we overal online en in bladen tegenkomen, gaan plaats maken voor de hippe vijftigers. Het is de ideale leeftijd. En omdat alle aandacht op ons gericht is, moeten we natuurlijk wel een beetje goed voor de dag komen.

Een beetje sporten, gezond eten en doen alsof je alles begrijpt. We hebben immers de leeftijd waar je als twintiger reikhalzend naar uitkijkt. Een beetje zeuren over krakende knieën kan echt niet meer. Aftellen naar je pensioen? Niet doen; je komt net kijken. Je bent het grote voorbeeld. De koning zei het al: vijftig is het nieuwe dertig. Nu vind ik ‘wit is het nieuwe zwart’ al bijna een ouderwetse opmerking, maar Willem voelt hetzelfde als ik. Ik heb nog nooit zoveel werk aangeboden gekregen als nu. Als twintiger deed ik het in mijn broek van angst of ik het wel goed deed. Nu maak ik me er niet meer druk om. Nu denkt iedereen dat ik het goed doe, haha. Wilde ik als dertiger nog overal naar toe om niks te hoeven missen, nu kan ik relaxed op de bank naar Netflix kijken, zonder schuldgevoel. Werken, vakanties, uit eten, vriendinnen en sporten. Het is nog nooit zo leuk geweest.