Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Waarom Jane Goodall een voorbeeld is voor ons allemaal...

“What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.” Het zijn rake woorden van niemand minder dan Jane Goodall. En zeg je Jane Goodall, dan zeg je chimpansees. Afgelopen week was ’s werelds beroemdste primatoloog in Nederland en ik was als een kind zo...

Sylvia Schaffrath

“What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.” Het zijn rake woorden van niemand minder dan Jane Goodall. En zeg je Jane Goodall, dan zeg je chimpansees. Afgelopen week was ’s werelds beroemdste primatoloog in Nederland en ik was als een kind zo blij dat ik persoonlijk met haar mocht praten. Het is bijna ongelooflijk maar deze bijzondere vrouw is inmiddels 85 en reist nog steeds 300 dagen per jaar de wereld rond omdat ze haar verhaal met ons wil delen. 

Toen Jane in 1960 naar Tanzania vertrok, had ze in haar wildste dromen niet bedacht dat ze zulk baanbrekend werk zou gaan verrichten. Met jarenlang onderzoek heeft ze bewezen dat dieren, net als wij mensen, een persoonlijkheid hebben. Mensen lijken sowieso veel op apen, maar de gelijkenis met chimpansees is bizar groot: we delen 98% van ons DNA met dit zoogdier! Toch ontkenden wetenschappers dat vroeger. Jane daarentegen wist het al heel jong. Die kennis kwam van een heel bijzondere leraar: haar hond Rusty van het ras Vuilnisbak. Gelukkig heeft ze haar gelijk later ook wetenschappelijk kunnen aantonen.De leefgebieden van de intelligente chimpansee komen steeds meer in gevaar en wij, mensen, zijn daarvan de grootste en belangrijkste oorzaak: ontbossing, klimaatverandering en last but not least: stropers. Betrokkenheid van mensen is van het grootste belang. Maar als mensen elke dag moeten knokken om te overleven, heeft het niet zo veel nut om te beginnen over het welzijn van de chimpansee. Ze hebben wel iets anders aan hun hoofd: er moet eten op tafel. Daarom wordt gekeken naar samenwerking met de lokale bevolking. Niet met ‘witte mannen’ die komen vertellen hoe het moet. Nee, met lokale mensen die begrijpen hoe het werkt. De belangrijkste groep zijn de jongeren, want zij hebben de toekomst in handen, maar wij geven het voorbeeld.

Jane Goodall is een icoon. Wat zij in gang heeft gezet, is van onschatbare waarde. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het niet verloren gaat. Op Netflix staat een schitterende documentaire over het leven en het werk van Jane. 

* credits beeldmateriaal: Jane Goodall Instituut*