Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Waarom ik vind dat je nérgens meer mag roken (en ja, daar word je misschien boos om)

Toen ik net het onderwerp bedacht voor deze blog, realiseerde ik me natuurlijk ook dat ik waarschijnlijk wel het één en ander over me heen ga krijgen. Want als ‘de cijfers’ niet liegen, is 25% van de lezers het dit keer per definitie niet met me eens. Maar ook dat hoort bij bloggen. Dus ik zou ze...

Sylvia Schaffrath

Toen ik net het onderwerp bedacht voor deze blog, realiseerde ik me natuurlijk ook dat ik waarschijnlijk wel het één en ander over me heen ga krijgen. Want als ‘de cijfers’ niet liegen, is 25% van de lezers het dit keer per definitie niet met me eens. Maar ook dat hoort bij bloggen. Dus ik zou zeggen: kom maar door ;)

Het zit namelijk zo: ik ben voor een compleet rookverbod. Niet alleen in restaurants, maar ook op terrassen en in speeltuinen etc.

Hoe ik hier zo op kom? Door het mooie weer de afgelopen weken, waardoor we met ons allen weer naar buiten gaan. Genieten van de zon, een beetje vitamine D meepikken, en natuurlijk heerlijk op een terrasje zitten met een hapje en een drankje. En ja, dat doen alle mensen. Rokers én niet-rokers. Daarbij valt het me regelmatig op dat ik een stuk of vijf niet-rokers geïrriteerd zie kijken naar een roker die niet in de gaten heeft (of Oost-Indisch doof en blind is, dat kan ook natuurlijk) dat andere mensen zich grijs ergeren aan de stank.

Lees ook: Sylvia: 'Wil je een bikini body? Trek een bikini aan, klaar! (En laat je vooral niet gek maken)'

Wat iemand in zijn eigen huis / tuin doet, moet ‘ie lekker zelf weten, en zelfs dat is akelig wanneer je lekker relaxed op het balkon / in je tuin zit en de buren steken hun sigaret aan, maar zodra het daarbuiten is, gewoon niét. Wat daar voor mij ook bij hoort: sportvelden, dus voetbal, golf, hockey, atletiek etc.. Mijn bonuskind voetbalt. Hij is al, maar in deze context even ‘pas’, 13. En hij, en veel jonge mensen met hem, lopen daar rond en ademen al die schadelijke stoffen in. Stoffen die domweg hartstikke slecht voor je zijn. Bovendien wekt het tóch de indruk dat roken helemaal niet zo erg is.

Een poosje terug zat ik zelf op een fijne loungebank op een terras en een mevrouw vroeg of ze erbij mocht komen zitten. Nu is dat niet zo vreemd en uiteraard prima. Ik bedoel, op een loungebank passen met gemak zes mensen. Maar, drie minuten later steekt ze een sigaret op. En toen heb ik daar dus wat van gezegd. Dat ik dát wel vervelend vond en of ze, als ze dan persé wilde roken, dan toch ergens anders wilde gaan zitten want ik wil niet in die rook zitten. En ík kies daar niet voor. Het was maar goed dat blikken niet konden doden en ik hoorde nog het woord ‘zeikwijf’, maar ze ging wel aan een andere tafel zitten.

Heb je al eens goed gekeken naar rokende mensen? Moet je voor de aardigheid eens doen. Ze zitten namelijk allemaal met hun sigaret naar beneden of opzij. Als ze ‘inhaleren’, gaan vaak de ogen dicht en blazen ze de rook diagonaal omhoog de lucht in. Oftewel: ze willen zélf geen last hebben van die rook (!)

Ook wordt er vaak een vergelijk getrokken met alcohol. In mijn optiek is dat appels met peren vergelijken. Als ik een glas wijn drink, is dat niet schadelijk voor een ander zijn gezondheid en bovendien stinkt het geen uur in de wind. Daarnaast is het ook nog eens zo dat openbaar dronkenschap hartstikke strafbaar is, dus daar zijn zelfs wetten voor. Feit is dat je met een wijntje niemand in de weg zit. Ik verpest niemands salade, ik blaas geen stank in jouw richting en er komt ook geen nicotinelucht van mijn glas naar jouw hoofd toe.

Lieve beste rokers, het probleem zit ‘m erin dat niet-rokers wél last hebben van rokers. Met name omdat iedereen weet dat er meer dan 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zitten. Meeroken vergroot de kans op longkanker met 20-30%. En ja, daarnaast stinkt het ook nog ‘ns heel erg.

En voor alle mensen die nu met jeukende vingers klaar zitten om mij te wijzen op mijn vermanende vingertje en bemoeizucht... Dat snap ik wel. Heus. Want dat is het makkelijkst. Op die manier hoef je immers niet naar je eigen aandeel te kijken. Maar, doe ‘ns gek: doe dat eens wel. Denk eens wél na over de (jonge) mensen in jouw omgeving. Denk er eens over na om tóch te stoppen. Weet je wat dat je oplevert? Het eerste voordeel komt al na 20 minuten, want dan dalen je bloeddruk en hartslag al en na een jaar is je risico op hart- en vaatziekten gehalveerd!

Nog een paar fijne voordelen:

- Binnen drie dagen een betere conditie, omdat er veel meer zuurstof in je bloed komt.

- Meer geld: als je zeven sigaretten per dag rookt, scheelt dat zomaar 60 euro per maand. En als dat niet boeit, geef het dan aan een goed doel, of leg het weg voor die éne tas ;)

- Alles smaakt lekkerder: je smaak- en reukvermogen worden heel snel beter.

- Mooiere huid; en dat ga je al heel snel zien! Ik zeg het altijd tegen rokende vrouwen: al smeer je elke dag een hele pot La Mer op je gezicht, tegen roken valt niet op te smeren.

- Een frissere adem. En wat dacht je van je haar en je kleding!

- Enneh, wat dacht je van meer verjaardagen? :)

Dus ga gezond de zomervakantie in! Hoe lekker is het om jezelf een mooi gezondheidsdoel te stellen?

Bron beeld: iStockphoto