Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

'Waarom ik me altijd over abortus zal blijven uitspreken'

Sylvia kan er met haar hoofd niet bij dat er mensen zijn die in Nederland de cultuur van A Handmaid's Tale willen omarmen als het op abortus aankomt.Vanmorgen was er een nieuwsbericht over wereldwijde ongeplande zwangerschappen, en in het verlengde daarvan, over abortus.Nederlandse cijfersUiteraa...

Sylvia Schaffrath

Sylvia kan er met haar hoofd niet bij dat er mensen zijn die in Nederland de cultuur van A Handmaid's Tale willen omarmen als het op abortus aankomt.

Vanmorgen was er een nieuwsbericht over wereldwijde ongeplande zwangerschappen, en in het verlengde daarvan, over abortus.

Nederlandse cijfers

Uiteraard wordt dan ook naar Nederland gekeken, en, zoals al heel veel vaker, heeft Nederland volgens het RIVM in 2020 het laagste abortuscijfer van Europa. Ook was het aantal zwangerschappen onder tieners laag.

Volgens de Rijksoverheid is één op de vijf vrouwen in Nederland ooit onbedoeld zwanger geweest. 68 procent van deze zwangerschappen was ongewenst.

In Nederland leven een kleine 9 miljoen vrouwen. We hebben het dan dus over zo’n 1,8 miljoen vrouwen die ongepland zwanger raken, en ruim 1,2 miljoen daarvan was ongewenst.

En daar blijkt het belang van een goede gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk is. Want stel je eens voor dat je in een land woont waar abortus (bijna) altijd verboden is.

De wanhoopsdaden waartoe vrouwen dan overgaan: van enge pillen en kruiden, tot breinaalden. Zichzelf letterlijk levensgevaarlijk verwonden om de zwangerschap te beëindigen. Met alle afschuwelijke gevolgen van dien.

Abortuspil

Gelukkig leven wij nog steeds in een liberaal land en daarom ben ik één van de mensen die heel blij was toen de initiatiefwet waarbij het mogelijk is om via je huisarts de abortuspil te kunnen krijgen, is goedgekeurd. 

Weg met de bedenktijd

Op 20 november 2020 werkte ik mee aan een artikel van Roxanne Vis voor RTL Nieuws over de verplichte bedenktijd bij abortus. Het feit dat de twee andere geïnterviewden dit anoniem deden, zegt zó veel over de onterechte schaamte, en het onterechte taboe dat nog steeds rond abortus hangt...

Abortus misdadig?

Een bepaalde groep mensen in Nederland roept, helaas steeds luider, dat abortus misdadig is. Weet je wat misdadig is? Een vrouw dwingen moeder te worden. Haar te dwingen een kind op de wereld te zetten.

Sowieso vind ik dat je jezelf best achter je oren mag krabben als je überhaupt overweegt nog een baby op deze aardkloot te zetten, maar dat is weer een heel ander onderwerp.

Ik heb het al eens eerder gezegd

Er is maar één iemand die hierover beslist: de vrouw. En ze hoeft geen medische reden te hebben. Ze hoeft niet verkracht te zijn. Ze kan domweg geen kind wíllen. En dat is precies de enige reden die ze nodig heeft. Volgens de SGP(stemmer) mogen mensen die geen kinderen willen schijnbaar ook geen seks hebben, want onder al mijn eerdere columns hierover stond minimaal vijf keer ‘dan moet je je benen maar bij elkaar houden’.  Euh, newsflash: Dat ik geen kind wil, betekent niet dat ik geen seks wil. Of mag.

Helaas helaas: anticonceptie is niet onfeilbaar. Het gaat weleens mis. Maar we gaan toch niet serieus meemaken dat je de gevolgen daarvan de rest van je leven moet dragen. En het is niet aan een ander om daar iets van te vinden.

We leven niet in Gilead

En nee, ik hoef ook niet te dienen als draagmerrie voor iemand die onvruchtbaar is maar wel een kind wil. Aan al die mensen kan ik alleen maar zeggen: Kijk ‘A Handmaid's Tale’. Van voor naar achter. Alle seizoenen, alle hartverscheurende scenes. Misschien dat je dan gaat beseffen wat je zegt.

Abortus is gezondheidszorg

Het lage abortuscijfer in Nederland hangt oorzakelijk samen met goede voorlichting en goede anticonceptie. Zonder die dingen staan we in no-time niet eens meer in de top 20 van laagste abortuscijfers omdat de ongewenste zwangerschappen dan de pan uitrijzen, en daarmee ook de abortussen.

Bij de abortusklinieken in Nederland kan elke vrouw veilig terecht. Laten we dat in vredesnaam zo houden. Liefst zonder idioten die met pamfletten in je gezicht zwaaien.

Elke vrouw heeft recht op haar eigen vrije keuze, en daar zal ik me altijd hard voor maken