Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Tragische liefdes: deze hagelnieuwe balletvoorstelling móet je zien

Als je aan tragische liefdes denkt, denk je aan de Russen, die wisten daar wel raad mee. De actuele hopeloze liefde tussen Trump en Poetin even daargelaten. Maar denk aan Anna Karenina, de geniale boeken van Tsjechov. Denk aan Jevgeni Onegin, het dramatische verhaal van Alexander Poesjkin dat Tsj...

Als je aan tragische liefdes denkt, denk je aan de Russen, die wisten daar wel raad mee. De actuele hopeloze liefde tussen Trump en Poetin even daargelaten. Maar denk aan Anna Karenina, de geniale boeken van Tsjechov. Denk aan Jevgeni Onegin, het dramatische verhaal van Alexander Poesjkin dat Tsjaikovski inspireerde tot een meeslepende opera. Onegin is nu te zien als dansvoorstelling bij Het Nationale Ballet. Het verhaal blijkt in de meesterlijke choreografie van John Cranko geen woorden nodig te hebben.

Betoverend mooi

Er wordt virtuoos gedanst in het verhaal over de mooie Tatiana en de succesvolle Jevgeni Onegin, die zielsveel van elkaar houden, maar helaas niet op hetzelfde moment in hun leven… Op de première afgelopen woensdag droeg de muziek het verhaal en de dansers als op vleugels. Anna Tsygankova en Jozef Varga waren betoverend in de hoofdrollen, die overigens op verschillende dagen door verschillende dansers worden ingevuld (onder anderen door Igone de Jong en Vito Mazzeo). Voor dansers horen de hoofdrollen in Onegin tot de meest begeerde in het klassieke repertoire.

Grote gebaren

Zelfs als je, zoals ik, meer van modern ballet houdt - met name het werk van Rudi van Dantzig en Hans van Manen kan me diep ontroeren - word je bij Onegin gegrepen door de schoonheid van de muziek en de intensiteit waarmee de dansers hun verhaal vertellen. De lichte pathetiek nemen we voor lief.

Arme Tsjaikovski

De muziek is tijdloos mooi. Gecomponeerd in 1881, dertien jaar voor Tsjaikovski op zijn 53e stierf. Ongelukkige liefdes? Hij kende ze ongetwijfeld. De componist was naar alle waarschijnlijkheid van de herenliefde en worstelde in het conventionele Rusland van de 19de eeuw met zijn geaardheid. Gelukkig was hij in elk geval niet, getuige het feit dat hij zelfmoord pleegde, vlak na de première van nota bene zijn Magnus Opus, zijn zesde symfonie ofwel: de Pathétique. Misschien omdat dat de enige liefde was waar hij openlijk voor uit mocht komen, mooier dan dat zou het niet worden. Daar zou een choreograaf nog eens inspiratie aan kunnen ontlenen.

Balletliefhebbers willen Onegin hoe dan ook niet missen! Te zien tot en met 16 april. Kijk hier voor meer informatie.

Ga ook naar de Le Chat Noir!

Ga dit weekeind naar Holland & Le Chat Noir van Scapino Rotterdam. Met deze voorstelling viert het gezelschap het 25-jarig jubileum van choreograaf Ed Wubbe. Twee topstukken in één droom van een voorstelling. Holland is alleen al om zijn toneelbeeld - met een wolkenlucht à la de 17de eeuwse Hollandse Meesters - een must see. Bij Le Chat Noir waan je je in een Parijs theatercafé op de klanken van chansons van Piaf en Brel. Kijk hier voor meer informatie.

Tranen in je ogen

En vergeet niet, nu het nog kan, te gaan kijken naar die schitterende El Greco (De Pentecostés) in de Nieuwe Kerk. Nog te zien tot en met 9 april. Je kijkt je tranen in de ogen. Kijk hier voor meer informatie.