Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Speciaal voor de lekkerbekken onder ons!

De grote vakantie-uittocht is inmiddels begonnen. Ik merk het overal om me heen. Collega’s en vrienden vertrekken weer naar de mooiste plekken op deze aardbol. En wat is ernstig belangrijk voor een goeie vakantie? Juist, lekker eten. Tenminste, voor mij dan… En omdat ik zelf een wandelende lekker...

Sylvia Schaffrath

De grote vakantie-uittocht is inmiddels begonnen. Ik merk het overal om me heen. Collega’s en vrienden vertrekken weer naar de mooiste plekken op deze aardbol. En wat is ernstig belangrijk voor een goeie vakantie? Juist, lekker eten. Tenminste, voor mij dan… En omdat ik zelf een wandelende lekkerbek ben en we ook graag buiten de deur eten, heb ik bedacht om dit keer eens mijn favoriete Japanse (sushi) restaurants te delen. Weliswaar ben ik geen ‘foodblogger’ maar ja, eten doen we allemaal toch?

Mijn allereerste kennismaking met sushi was niet bepaald positief. Het was ergens in Utrecht, in een ‘grand café’, en ik zette mijn tanden in een grote hap kleffe rijst die ik het liefst zo weer wilde uitspugen. Inmiddels weet ik dat dit meestal ook gewoon niet de beste plek is om sushi te eten. En tegenwoordig mag je me ‘s nachts wakker maken voor een goeie sushi. So, what happened???

Eigenlijk heel simpel: ik leerde dat ik geen fan ben van ‘all you can eat’, én vond de goeie Japanners. Dus daar gaan we:

In ons kikkerlandje heb je de ruimste keuze, hoe verrassend, in onze hoofdstad, Amsterdam.

1. Mijn persoonlijke favoriet is Taiko:

Een verrassende culinaire mix van fusion meets Japan, mét uitgebreide wijnkaart. Bovendien is Taiko ook nog eens gevestigd in één van de mooiste hotels die ons land rijk is: het Conservatorium. Qua ambiance zit je dus gebeiteld. Kleine tip: roep niet heel impulsief dat je een fles van die mooie dessert sake mee wilt voor thuis. Vraag eerst even naar de prijs, dan schrik je later een tikje minder. Of je voorkomt dat je bij het pinnen denkt: ‘eeehh... kan ik nog van die fles af?’

Lees ook: Sylvia: 'Soms is het leven zó oneerlijk. En vandaag is zo'n dag'

2. Maar, Taiko wordt op de voet gevolgd door Hosokawa en Yamazato.

Bij Hosokawa heb ik niet echt verrassende dingen gegeten, maar wát we kregen was van super kwaliteit. Bovendien is de eigenaar een heel leuke man, die net als ik gek is op wijn (hij heeft er alleen wel een tikkeltje meer verstand van) en die me die avond twee nieuwe wijnen heeft laten proeven. Hoe leuk is dat?

Yamazato vind je in het Okura Hotel, waar je kennismaakt met de klassieke Kaiseki keuken. De Japanse serveersters zijn allemaal in traditionele kimono’s gekleed. Het Yamazato heeft trouwens een Michelinster. Ben je fan van teppanyaki, of wil je dat graag eens proberen? Ook dan kun je naar het Okura, want naast Yamazato zit ‘Sazanka’, hun eigen teppanyaki restaurant!

3. Wil je juist iets kleins en authentieks, ga dan zeker naar Kaiko op de Jekerstraat.

Let wel, je gaat met ‘handen en voeten’ praten, want de eigenaren spreken amper Nederlands of Engels. Is het de meest mooie ambiance? Nee. Is het hip? Niet persé. Wat je er wel krijgt? Puur en heerlijk Japans eten en dat maakt de rest meer dan goed :)

4. In Rotterdam kom ik graag bij Itami.

Hoewel het een groot restaurant is met veel couverts, blijft de kwaliteit van het eten echt heel goed en de mensen onverminderd vriendelijk. Bij Ono heb je ook een hele leuke avond, maar als ik mag kiezen, ga ik naar Itami. Hotel New York en Nhow zitten op loopafstand dus over de hoeveelheid alcoholische versnaperingen hoef je ook niet in te zitten. ;)

5. In (de buurt van) het Gooi? Ga dan naar The Red Sun in Blaricum.

Naast heerlijke sushi, sashimi én bubbels hebben ze ook een heerlijk terras!

6. In Den Haag is Han Ting een absolute aanrader.

Ik belandde er spontaan en het was genieten! Pas achteraf kwam ik erachter dat het ook gewoon het nr. 1 restaurant van Den Haag is en eveneens trotse eigenaar van een Michelinster. Zelf ben ik meer fan van witte dan van rode wijn en mijn ‘witte wijn arrangement’ was echt verrassend, met hele mooie combinaties.

7. Een city-trip naar Maastricht? Boek dan stoelen aan een teppanyaki-tafel bij KOBE.

Geniet van de kookkunsten van de chef en snoep van heerlijke gerechten én bijzondere saké. Je hebt keuze uit heel veel soorten dus voor ieder wat wils.

8. We blijven nog even in Maastricht, en wel bij Umami by Han.

Inderdaad, van de Han Ting uit Den Haag hierboven. Dat geeft je vast al een idee. Je kunt ze ook vinden in Eindhoven en Rotterdam, maar daar ben ik nog niet geweest. Die in Den Haag wel, alleen ben ik daar niet zo enthousiast over. Had overigens niet zo zeer met het eten te maken, wel met lawaai, sfeer en ambiance. Zelf kiezen wij altijd het ‘Bib Gourmand Menu’.

9. Toegegeven, de volgende is niet echt een sushi restaurant, maar ik wil 'm je niet onthouden want je krijgt er de lekkerste dim sum ever: Ron Gastrobar Oriental in Amsterdam.

Vergeet niet te reserveren, want het is er áltijd druk! En heel gezellig, dat ook. Had ik al gezegd dat ze ook heerlijke cocktails hebben?

Lief en ik zijn zo gek op sushi dat we ook in het buitenland altijd zoeken naar de beste Japanners:

10. Zo kun je me uittekenen bij Oishii www.oishii.de in Aken (D.)

Dit restaurant ligt midden in een studentenwijk en het is niet zonder reden beredruk. Het zou sfeervoller kunnen, maar dat zeg ik over Duitse restaurants al snel, dus ach. Waar het om gaat, is de sushi en sashimi. Hun signatore roll is de ‘Best Friends’. Eigenlijk kun je er niet weggaan zonder die geproefd te hebben. En als je voor een toetje gaat, kies dan de bananenballetjes. Wel nogal machtig, dus wij delen meestal. Is ook veel gezelliger.

11. In München werd ik helemaal blij bij Matsuhisa in het Mandarin Oriëntal Hotel.

Je zit niet te dicht bij de buren, je hebt zicht op de keuken waar de ‘meesters’ aan het werk zijn en ik liep er ook nog letterlijk tegen Steven Tyler op. Per ongeluk. Gelukkig konden hij én de bodyguard er om lachen.

En als je écht gek wilt doen, hier mijn absolute top drie:

Umu in London. Als je aan komt lopen, denk je dat je verkeerd zit, want je staat in een doodlopende en wat afgelegen straat. Maar zodra je de ‘bel’ gevonden hebt, is het welcome to sushi heaven! Umu heeft maar liefst twee Michelinsterren en ja, je voelt het in je portemonnee. Het is ook echt voor de liefhebber. Als je fan bent van ‘all you can eat’, kan ik het je alleen maar afraden. Is dat niet zo, dan staat je een geweldige culinaire ervaring te wachten en krijg je één grote wow-ervaring.

** Op vakantie op Tenerife? Ook al slaap je niet in het Abama Resort, ga er dan tóch eten, en wel bij Kabuki.

Gecombineerd met de wijnen en de omgeving waan je je op het mooiste sushi eiland! Gewaagde combi’s waarvan je denkt ‘really?’ en eenmaal geproefd denk je ‘ah, ja!. O ja, ook zij hebben een Michelin ster.

*** Last but not least: Nagaya in Düsseldorf.

Mijn Lief nam mij hier voor het eerst mee naartoe voor mijn 40e verjaardag en ik denk nog steeds met veel plezier aan die avond terug! Het was de eerste keer dat ik een wasabi-wortel zag, sake van bloedsinaasappel kreeg én drie gangen met dessert aan me voorbij moest laten gaan wegens ‘completely stuffed’. Wat ons er niet van weerhouden heeft om nog twee keer te gaan ;)

Wat ik trouwens echt nog kwijt wil... Wij genieten natuurlijk allemaal volop van al die mooie sushi rolls enzo, en het moge duidelijk zijn dat het maken van mooie en smakelijke sushi écht een kunst is. Dus wil je, net als ik, na tientallen keren sushi eten eens ervaren hoe het is om het te maken? Dan ‘moét’ je echt naar Chi Kookt in Maastricht. Deze bijzondere en lieve vrouw bezorgt je een heel gezellige avond én ze leert je de (eerste) kneepjes van het vak.

Wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch maar even: deze lijst is compleet persoonlijk en hartstikke subjectief, de restaurants staan ook op willekeurige volgorde. Ik kan over elk restaurant van alles vertellen maar dan krijg ik op mijn kop van de Nouveau-redactie wegens ‘veels te veel woorden’ ;) Dus ik zou zeggen: Kies er gewoon eentje uit en maak het zelf mee! Dan hoor ik graag jouw ervaring. En als je nog leuke tips voor mij hebt, graag :)

Itadakimasu!

Op de foto: Sylvia en haar nichtje / mede-levensgenietster Fabiënne